Новият кросоувър на Skoda ще се казва Kamiq

Kamiq

Skoda разкри официалното име на предстоящия си малък SUV, който е насочен към европейския пазар. Той ще бъде известен като Kamiq.

Производителят казва, че думата идва от езика на инуитите и „описва нещо, което се вписва перфектно във всяка ситуация“. Той също така съответства на схемата за именуване на SUV-ове на марката, като Karoq и Kodiaq започвайки с „K“ и завършвайки с „Q“.

Името вече се използва на друг SUV, който е ограничен за китайския пазар. Той обаче е малко по-голям от Karoq, докато новият модел ще бъде по-малък. Той ще наподобява Volkswagen T-Cross и Seat Arona, тъй като тя ще бъде основан на същата платформа MQB A0.

Той се очаква единствено с предно задвижване и ще споделя двигателите си с Arona и T-Cross. Така клиентите ще се ограничат до малките 3- и 4-цилиндрови бензинови агрегати, а може би и 1,6-литров TDI дизел ще се появи. Електрифицираната версия вероятно ще се появи скоро, като се има предвид, че концепцията Vision X идва с 1.5-литров турбо агрегат заедно с електродвигател и 48V система. Така той става със задвижване на всички колела, макар че не е потвърдено, че производствената версия ще използва същия силов агрегат.

Световната премиера на Kamiq ще се състои на автомобилното изложение в Женева на 2019 г. на 5 март, а веднага след това ще започнат продажбите. Тъй като моделът ще застане под Karoq, той ще бъде по-евтин от компактния модел, който започва от € 25,104 в Обединеното кралство и € 22,490 в Германия.