mercedes

Колкото и да сте убедени, че колата, която виждате на снимките е Mercedes EQ C, ще трябва да ви разочароваме като ви кажем, че всъщност е Luxing iStar. Да, разликите са наистина минимални…

Luxing iStar е компактен електрически SUV, произведен от китайската компания Dezhou Luxing Vehicle Company в провинция Шандонг (Shandong). Няма какво да се лъжем, колата прилича на грешно нареден детски пъзел с части на Mercedes, а на всичкото отгоре емблемата е завъртяна на 360 градуса. Може би това е някакъв нов дизайнерски трик!

istar
Не можем да не обърнем внимание на фаровете. Този път китайците наистина са се справили доста добре с копирането (без майтап), можете да се уверите и на снимката. За съжаление не можем да кажем същото за задните светлини, чиито дизайнер най-вероятно ги е направил в обедната почивка или просто е искал да се приключи по-бързо с тази мъка, като накрая даже е „плеснал“ свързваща ивица между двата стопа.

Формата на Luxing iStar няма да я обсъждаме, тъй като и сами може да се уверите, че не прилича на нито един Mercedes, нито на Smart, затова преминаваме към задвижващата система.
Както вече споменахме компактният SUV е напълно електрически и вдига цели… пригответе се… 45 км/ч, благодарение на 72 волтовата батерия, а максималният пробег на колата е 150 км с едно зареждане.

luxing-istar
При такава висока скорост и най-смелите шофьори биха се поизпотили, но китайските приятели от Luxing са се погрижили да ги охладят с напълно копираните от Merc отвори за вентилацията. Инфотеймънт екрана, който при немският SUV изскача от горната част на таблото, тук е скрит ниско под останалите уреди. Точно там  се набива и на очи огромен червен бутон, чиято задача е да прекъсне електрическата система, ако нещата не вървят по план.

Цената на Luxing iStar (от къде ли е дошла идеята за името iStar) е около 6000 лева, което е доста скромно, дори за такъв тип автомобил.