заубер формула 1

Миналата седмица ви показахме колата на Уилямс за тазгодишния сезон на Формула 1, а ето че от екипа на Заубер не изчакаха много преди и те да се похвалят с новият им болид

Името му е C36 и е нашарен в нова цветова гама от синьо и бяло, вдъхновена от 25-тата годишнина на отбора в Шампионата. Двигателят е миналогодишният на Ферари и поради тази причина швейцарският тийм имаше по-голяма преднина в стартирането на работа по аеродинамиката съобразена с новите правила на Формула 1.
формула 1
Новият технически директор на Заубер Йорг Зандер разказва за промените по тялото на болида, като отбелязва, че от предходния модел не е използвана нито една част:
„Колите отново стават широки, от 1.8м до 2м, гумите също се разширяват с 25 %, съответно промени има и по задното и предното крило. Ясно се вижда, че подът покрива по-голяма площ, а всичко това води до по-голяма притискателна сила респективно по-добри времена.“

Освен всичко това швейцарците са намалили теглото на колата с помощта на нова конструкция, което ще доведе до по-късни спирания на правите.
заубер кола
Ако трябва да бъдем конкретни относно дългообсъждания размер на колелата, то предните от 245мм са пораснали до 305мм, а задните от 325мм до 405мм.

Двамата пилоти на Заубер за тази година ще са Маркус Ериксон и Паскал Верлайн, който беше тест пилот на Мерцедес до миналата година. Немецът претърпя инцидент по време на състезанието на шампионите през януари и не е ясно дали ще кара по време на представянето на C36 в Каталуния.