subaru ascent

Спомняте ли си първият опит на Subaru за голям SUV – Tribeca? Определено не беше най-доброто, което можеха да измислят от FHI и това си пролича по краткото съществуване на модела, чието място бе заето от кросоувъра XV. B9 Tribeca регистрираше изключително слаби продажби дори след фейслифта, който претърпя през 2007 г. Дали заради „меко казано“ неприятния, според мнозина, външен вид или заради високата си цена всъдеходът не успяваше да се продаде в повече от 3000 бройки през последните години.

Въпреки горичивия си опит в „едрите“ джипове, японците от Subaru не се отказват от битката и сега са подготвили ново оръжие срещу конкурентите на пазара – Subaru Ascent. Концептът беше разкрит наскоро в Ню Йорк и ако съдим по външния му вид обещава успешен реванш след загубата от Tribeca.

subaru ascent
На папарашките илюстрации се разкрива познатият дизайн характерен през последните години на марката – трапецовидна решетка, фарове (копи пейст от аутбек) със заострени LED светлини, оказали се запазена марка на компанията. Погледната от страни към задната част, колата намеква малко за Honda CRV и като цяло дизайнът е доста по-изгладен от този на нюйоркския прототип, особено в зоната на калниците.

В крачка със съвременната философия на Subaru и модерната платформа на компанията, Ascent набляга на намаляне на разхода и вредните емисии, безопасността и развитие на по-просторния 7-местен салон. Бившите собственици на Tribeca ще се учудят колко светло и широко е станало в купето. На снимките можете да видите изумителното футуристично табло, което за съжаление ще бъде доста по-семпло и обрано в производствената версия. Не може да не признаем, че дори и в B9 арматурното табло обираше точките с иновативния за времето си дизайн.

ascent
Една от дълго обсъжданите теми относно Subaru Ascent в Ню Йорк бе дали ще се заложи отново на 6 цилиндров боксерен двигател, какъвто намираме в Outback или компанията ще оползотвори новия си 2.4 литров H4 турбо двигател. Е, вече е ясно, Ascent избира турбото в името на по-ниския разход и майката природа и може би за да се конкурира пълноценно с бъдещата турбинирана Mazda CX-9.

От Fuji Heavy Industries твърдят, че са способни да изпомпат до 300 к.с. от мотора, но отправната точка на инженерите ще бъде въртящия момент, а не ускорение способно да ви счупи врата.

subaru
Кои обаче ще са преките конкуренти на Subaru Ascent?
И малките деца вече са наясно, че SUV-овете са едни от най-предпочитани автмобили през последното десетилетие и конкуренцията в сегмента става доста ожесточена. Японският представител ще трябва да се справи с Mazda CX-9, Nissan Pathfinder, Hyundai Santa Fe, Honda Pilot, Volkswagen Atlas в Америка и др.

Най-тъжните думи ще ги кажем най-накрая: едва ли ще видим Subaru Ascent в Европа, тъй като моделът е предназначен главно за Северна Америка. Е, все пак имаме някакъв шанс за сключване на споразумението СЕТА, което може да свали някои бариери.
Продажбите на Subaru Ascent започват по-късно през тази година, а цената все още не е ясна.

Споделете вашето мнение по темата в коментарите !