Новата Skoda Octavia е всичко, от което наистина имате нужда

Octavia

Най-продаваният модел на Skoda, Octavia, беше значително преработен. Компактният модел дебютира по време на вътрешно събитие, което се проведе в Прага, Чехия. Моделът се появи в стилно комби и лифтбек версия.

Базирайки се на Volkswagen Golf от 8-мо поколение, но най-новата, четвърта генерация на Octavia на Skoda е насочена към по-удобен начин на живот и в крайна сметка , разумна алтернатива за тези, които не могат да си позволят Audi A4 и все още искат VW продукт. За целта е осигурено елегантно преобразуване и по-модерен интериор.

Въз основа на платформата MQB на Volkswagen Group, моделът обещава по-добра динамика на шофиране, обгърната в още по-практичен и просторен дизайн на каросерията. Имайте предвид, че Octavia винаги е била най-удобният компактен автомобил, а четвъртото поколение се подобрява във всички основни аспекти.

Повече пространство и лукс

С дължина от 4 689 мм, Octavia лифтбек е с 19 мм по-дълга от предшественика си, докато комбито е с 22 мм по-дълго. Междуосието е 2 690 мм, което го поставя директно в категорията на компактните автомобили. Ширината се е увеличила с 15 мм и при двата автомобила, а обемът на багажника е най-големият в компактния клас: 600 и 640 литра. Това е с 10 и 30 литра повече спрямо предходното поколение съответно.

Визуално най-голямото подобрение е отпред, където противоречивият дизайн с разделени фарове остава в миналото. Автомобилът може да се похвали с нова решетка, брони, по-ясно изразени линии, които минават по цялата му дължина, по-тънки задни светлини и надпис „Skoda“ в средата на багажника. Сега Octavia изглежда като по-малка версия на Superb, а това безспорно е добре.

Все повече технологии

Octavia

За интериора Skoda е избрала по-революционен подход, който привежда новата Octavia в съответствие с другите модели на VW Group. Панелът на таблото е подобен на този, използван в Golf Mk8 и включва инфоразвлекателна система и под нея централни отвори за въздух. Воланът разполага с две спици, а зад него водачите ще намерят дигиталния инструментален клъстер.

Централната конзола също е преработена и оставя щедро място за най-големите смартфони пред селектора на предавките, който се отличава с технологията за превключване чрез кабел и е свързан директно с DSG кутията. Амбиентното осветление допринася за младежкия и свеж дизайн, който се подсилва от head-up дисплея.

Задвижване, съобразено с тенденциите

Octavia 2020 се предлага с богат избор на двигатели и за първи път идва и като plug-in хибрид. Наречен Octavia iV, той разполага с 1,4-литров бензинов двигател и електромотор с обща мощност от 201 к.с. и 350 Nm въртящ момент, съединен с 6-степенна DSG кутия. Батерията с 13 кВтч дава пробег до 55 км според тестовия цикъл на WTLP.

2.0 TSI произвежда 190 к.с. и 320 Nm въртящ момент и се предлага в комплект със 7-степенния DSG и задвижване на четирите колела. Това е най-бързият вариант до момента, преди RS да пристигне. Ускорението до 100 км/ч. отнема 6,9 секунди. PHEV-ът е с 1 секунда по-бавен, а дизеловият 2.0 TDI се справя за 7,1 сек в най-пъргавия си вариант, който се радва на 197 к.с. и 400 Nm въртящ момент.

Другите версии на дизела включват 148 к.с. и 340 Nm, предлагани с 6-степенна ръчна скоростна кутия или 7-степенна автоматична. Изборът на AWD система ще вдигне въртящия момент с 20 Nm. Модел със 114 к.с. и 300 Nm въртящ момент с 6-степенна ръчка, или с 250 Nm с DSG, също е на разположение.

Освен гореспоменатия 2.0 TSI, бензиновата гама включва и 1.5 TSI и 1.0 TSI, със 148 к.с. и 250 Nm, и 108 к.с. и 200 Nm, съответно. И двете се предлагат само с ръчна кутия. Възможно е да ги превърнете и в леки хибриди, със същата мощ. Гамата се простира и до 1.5 TSI със 128 к.с и 200 Nm, която работи и на газ.

Octavia Combi първа ще слезе от поточната линия, последвана от лифтбека няколко седмици по-късно. Моделите RS и Scout вече са потвърдени за 2020 г.