Новата Kia ProCeed комбинира практичност и визия

ProCeed

Kia разкри новата ProCeed, който се превърна от хечбек с три врати в 5-врат shooting brake, както беше съобщено през миналата година.

Новата Kia ProCeed е третият и най-динамичен член на семейство Ceed, което включва също и хечбек и комби.

Дължина от 4605 мм и височината от 1,422 мм правят ProCeed е 5 мм по-дълъг и с 43 мм по-нисък от Ceed Sportswagon, като просветът е намален с 5 мм. Капацитетът на багажника на ProCeed е малко по-малък в сравнение със Sportswagon.

Новият ProCeed ще е топ моделът на семейство Ceed и ще бъде наличен като GT-Line и GT-модел.

Новият модел на Kia е създаден в европейския дизайнерски център на компанията във Франкфурт под ръководството на Грегъри Гийом и Питър Шрайер.

ProCeed

„Намаляващият пазар в Европа на хечбеци с три врати доведе до въпроса за бъдещето на pro_cee’d“, каза Грегъри Гийом, европейският ръководител на дизайна на Kia. „Това беше също така немислимо, защото просто щяхме да унищожим pro_cee’d. Трябваше да го преоткрием, за да гарантираме, че цялата тази жизненост не е просто изгубена. Трябваше да бъде модел, който не само седи на върха на сегашното семейство Ceed, но и такъв, който веднага може да се разпознае като най-емоционално ангажиращата се кола в обхвата.“

Клиентите ще получат избор от три двигателя за GT-Line модела, включително 1.0-литровия T-GDI със 118 к.с., 1.4-литровият T-GDI със 138 к.с. и изцяло новият 1.6-литров CRDi Smartstream дизел с мощност 134 к.с. И трите двигателя могат да бъдат свързани с 6-степенна ръчна или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

ProCeed

Що се отнася до Kia ProCeed GT, тя използва същия 1.6-литров T-GDI с новата Ceed GT, която произвежда 201 к.с. и въртящ момент от 265 Nm, свързан със 7-степенната кутия с перана волана. Данните за ефективността и икономията на гориво ще бъдат публикувани на по-късна дата.

Новата Kia Proceed идва със същото независимо окачване на обикновения Ceed, но има специфична за модела геометрия, за да предлага повече прецизност и по-добра орбатна връзка. Други разлики включват по-здрави предни и задни пружини и по-меки предни и задни стабилизиращи щанги, което позволява повече увереност в завой и предлага „Gran Turismo“ характер, който очаквате от такъв тип автомобил.

Производството на новата Kia ProCeed ще започне през ноември тази година в завода на компанията в Словакия, като продажбите ще започнат през първото тримесечие на 2019 г.