Новата рали бегачка на Prodrive – Megane Rally Car RX

RX

Преди повече от година Renault за първи път показаха Megane за рали. Тогава каскадьорът Герлайн Шишери разкри плановете си за Световния шампионат по рали крос. Той разкри автомобила на предсезонен тест миналия месец, но колата все още беше покрита с камуфлаж. Сега той и неговите партньори показаха машината изцяло. И изглежда страхотно.

Проектиран както за „шоу“, така и за печелене на етапите, този Megane RX е разработен и построен не от Renaultsport, а от Prodrive. Британската консултантска фирма за моторни спортове е помогнала на Mini и Subaru да развият своите рали машини, донесли им толкова победи.Същата компания е ефективно управлява състезателния отбор на Aston Martin и помогна на Honda да влезе във Формула 1.

Най-новият проект е върху четвъртото поколение на Renault Megane и го превръща в машина за рали крос. Специално изработеният автомобил за рали е задвижван от 2.0-литров турбо 4-цилиндров двигателя, разработен от Prodrive, който отговаря на правилата на FIA Rallycross Supercar. Според конструктора, двигателят развива над 600 конски сили, насочени към четирите колела.

5-степенната последователна кутия и диференциала с ограничено приплъзване (отпред и отзад) се основават на Xtrac единици. Ohlins носачите са комбинирани с регулируеми амортисьори при четирите колела. Спирачните дискове с диаметър 300 мм и 4-буталните апарати не са монтирани зад 17-инчовите джанти OZ Racing, където бихте очаквали да ги намерите. Тази мярка помага да се намали масата и да се поддържа центърът на тежестта на автомобила възможно най-близо до средната линия. И това, на свой ред, трябва да помогне на Шишери да управлява машината по-лесно по трудните раликрос отсечки.

„В моето време в Prodrive, никога не съм виждал толкова много вълнение сред нашия екип за нова кола“, каза директорът на Prodrive Джон Гау. „Дизайнерският екип е мислил за всеки аспект и е въвел идеи, които никога досега не са виждани в моторния спорт. Наистина вярвам, че RX ще преобърне моторспорта.“

Наточеното Renault ще направи своя дебют, когато шампионата започне в Испания следващия уикенд. След това керванът се отправя към Португалия, след това към Белгия, Великобритания, Норвегия и Швеция. След това тръгва към Канада, предстоят състезания във Франция и Латвия, през океана отново в Тексас, обратно в Германия и в Южна Африка за края на сезона.