розберг

Ако следите инстаграма на бившия световен шампион на Формула 1 – Нико Розберг, сигурно сте забелязали, че той се забавлява на максимум след оттеглянето си от спорта преди 2 години.

33-годишният немец в момента е посланик на Mercedes и едно от предимствата в тази връзка е, че той получава гарантирано място в списъка с купувачи на бъдещия хиперавтомобил Mercedes-AMG Project One. Поради тази причина Нико попада в Мюнхен, където е поканен от компанията да конфигурира лично бъдещата си ултра бърза хипер кола, а за щастие е направил и видео от разходката.

Пилотът твърди, че неговият Project One ще е способен да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.2 сек., а за сравнение ще вметнем, че болидa на Mercedes прави упражнението за 2.5 сек. Максималната скорост на колата пък ще стига 360 км/ч.

Още доста елементи от реалния болид могат да се намерят в интериора на автомобила. Перцата за смяна на предавките зад волана, например, са директно взаимствани от шампионската състезателна кола. А самият волан е луксозна версия на това, което пилотите могат да намерят в своя кокпит.

Дизайнът на интериора продължава с два огромни тъч скрийн дисплея – централен за инфотейтмънт системата и един пред волана, показващ данни за скоростта, динамиката и друго инфо за колата. Централно огледало за обратно виждане няма и на негово място се е настанил екран свързан с камера.

Задното крило действа по идентичен начин с това на болидите от Формула 1. Оборудвано е със DRS (Drag Reduction System) система за намаляне на съпротивлението, която по време на състезание позволява в определени участъци от пистата пилотите да отворят крилото, достигайки по-висока скорст.
Водачите на Mercedes-AMG Project One ще могат да ‘играят’ по същия начин с аеродинамиката.

Купувачите на бъдещия хипер Мерцедес ще се наложи да изчакат колите си до 2020 година, след като стана ясно, че дебютът ще се забави с около година. Причината е използването на 1.6 литровия турбо двигател от Ф1, чийто празен ход от 5000 об./мин. и завишено ниво на вредни емисии оказват затруднения на инженерите.