Българският автомобилен състезател Николай Златков реагира остро към новосъздадената автомобилна федерация в България. Публикуваме без редакторска намеса текста от личната му фейсбук страница, в който пилотът с членство в БФАС от 1993 г., призовава към протест съмишленици.

„Автомобилна Федерация на България?
Не, Благодаря

Какво следва?
През изминалите три дни, много колеги ми зададоха този въпрос. Всичко, което се случва е толкова нелепо, че трудно мога да осъзная, камо ли да предложа решение. Изправени сме срещу добре организирана група, за която Федерацията по Автомобилен Спорт е “средство”, а не начин на живот.
През последните година и половина, същите хора вложиха много усилия, лични контакти и средства, за да придобият Федерация по Автомобилен Спорт. Като се започне от компроматната война, срещу действащия председател Владимир Илиев, жалбите в Прокоратурата и ДАНС и така и не представените доказателства за злоупотреби, подготовката и провеждането на общо събрание със скалъпено мнозинство в условията на сериозни нарушения, регистрирането на паралелно дружество от кореспондента на СБА с помощта и благословията на Председателя на СБА, отнемането на уж делегираните права за международна дейност от БФАС, генерирането на фалшива репутация, не без помощта на “жълти вестникари”, за да се стигне до отнемането на спортния лиценз на БФАС. Странен е факта, че от “Министерство на младежта и спорта” взеха това решение без да ни дадат възможност да изразим становище, без да се поинтересуват за реалната ситуация в БФАС. Факт е, че имаме над 60 реални, действащи клуба и стотици лицензирани състезатели за 2019 година, национален спортен календар, наредба, правилници и комисии по отделните дисциплини, съдии, времеизмерване, материална база и т.н. и т.н. Какво има Автомобилна Федерация на България? Мерак и благословията на СБА! Частна фирма, държаща неправомерно международния лиценз на ФИА и използваща го за контрол и шантаж. Защо от ММС не изчакаха официалния доклад на разследващия от ФИА, г-н Вернер Краус? Може би, някой го е страх, че резултата няма да е в полза на СБА? Много удобно ни съобщават, чрез някакъв сайт, че абсолютно безплатно можем да се прехвърлим заедно с цялото си имущество, правилници, календар, специалисти в ООД “Автомобилна Федерация на България”. Не трябваше ли да притежават тези дребни детайли преди да им се даде лиценз? Моето лично убеждение, че всичко, за което говоря е организирано от господата Емил Панчев, Камен Михайлов и Калоян Станчев, с активната подкрепа на Христо Стоилов, Стефан Драганов, Илия Царски, Валя Панталеева, Георги Янакиев-младши, Георги Петров (не говоря за нашия колега, заслужилият майстор на спорта, когото всички уважаваме).
Ето с тези хора, г-н Михайлов смята да работи за “връщането на автомобилния спорт на онова място, на което мястото той принадлежи” – цитат от сайта на BGNRC.

  • Благодаря Ви господин Михайлов, но не желая да ме връщате на “онова място”! Във Вашата организация може да ме запишете само посмъртно! Никога няма да стана Ваш член, защото смятам, че организацията Ви е създадена от непочтени хора с користна цел!

Колеги, ето и моят отговор на въпроса какво следва:
Смятам да протестирам, с всички законови средства, за да разберат институциите и обществото какво се случва и силно се надявам да не бъда единствен!
Всички, които желаят да се включат в протестно шествие пред ММС, Парламента и Министерски Съвет, да се свържат с мен, за да координираме действията си.

21.04.2019 година Николай Златков
Автомобилен състезател с членство в БФАС от 1993 г.