Не се стряскайте, новият Nissan Juke е тук!

Juke

Не можем да пропуснем това събитие. Няма как да не коментираме един от най-обсъжданите автомобили през последните години. Nissan Juke се появи, за да счупи всички стереотипи и да ни накара да се чудим. Е, десет години по-късно кросоувърът поразил света се завръща с второ поколение, което обещава да надмине своя предшественик във всяко отношение.

Nissan Juke 2020 ще се опита да надгради модела от първо поколение, като изпъква с еволюционен дизайн. Скандалният външен вид е запазен, но кросоувърът вече е по-голям благодарение на изцяло новата платформа CMF-B, която споделя с най-новото Renault Captur и Clio.

Кросоувърът изглежда по-динамичен благодарение на по-хармоничните пропорции, „плаващият“ покрив и изразените линии. Хищният му вид се допълва от смелата V-образна решетка и LED фаровете и стоповете.

Говорейки за светлините, това е мястото, на което трябва да наблегнем. Juke запазва емблематичните кръгли фарове, но се гордее с елегантни хоризонтални LED DRL над тях. Отзад, Juke възприема класически съвременни задни светлини, които не създават толкова драма.

Изключителният цвят, наречен Fuji Sunset, сега е добавен към останалите 11 опции. Nissan предлага и персонализиране на екстериора под формата на брони, странични прагове и 19-цолови лети джанти.

В сравнение с екстериора, интериорът е радикално преобразен и не само по отношение на пространството. Nissan казват, че задната седалка е доста по-просторна и удобна. Багажникът пък е с 20 процента по-голям обем, достигайки 422 литра. Новият Juke се отличава с ново оформление на таблото с „плаващ“ централен дисплей, нов многофункционален волан и малко на брой бутони на централната конзола.

Новата инфоразвлекателна система NissanConnect предлага 8-инчов дисплей с тъчскрийн, съвместим с Apple CarPlay, Android Auto и Google Assistant. Аудио системата Bose Personal Plus с 8 говорителя пък ще изпълни купето с качествена музика.

Nissan казват, че положението на шофьора е подобрено, а новите меки на допир материали осигуряват допълнителен комфорт. Juke се предлага стандартно със спортни предни седалки с опционални алкантара и кожа.

Производителят се напъва да ни заблуди, че Juke е спортен кросоувър, но 1.0-литровият 3-цилиндров DIG-T бензинов двигател с турбо не предполага това. Той осигурява 115 к.с., което според производителя е достатъчно за „подобрена производителност, икономия на гориво и усъвършенстване.“ За жалост, тук не сме на едно мнение. Двигателят е свързан или с 6-степенна ръчна, или със 7-степенна автоматична кутия с двоен съединител с пера зад волана.

Juke

Що се отнася до шасито, Nissan разкриват, че по-твърдата платформа, която използва стомана с висока якост, предлага по-добра стабилност, производителност и подобрено поведение в завой.

Juke е може би най-технологично напредналият Nissan досега. Той разполага с Nissan Intelligent Mobility, спиране при спешни случаи с разпознаване на пешеходци и колоездачи, разпознаването на пътни знаци, намеса при смяна на лентите, предупреждение за трафик отзад и следене на мъртвите зони.

Доставките на Juke за клиентите в Европа ще започнат в края на ноември.