Неуместна шега провали търга на първото Porsche, построено някога

Type 64

Porsche Type 64 не успя да се продаде на търг по време на Monterey Car Week. Нещо повече, случиха се доста необичайни неща, свързани с автомобила!

В началото на търга се очакваше Porsche Type 64 да се продаде за приблизително 20 милиона долара, но от нищото бе съобщено, че наддаването ще започне от 30 милиона долара. Тази монументална фигура беше публикувана на медийния екран на търга и не след дълго цените се покачиха до 70 милиона долара. Разбираемо, присъстващите в стаята останаха шокирани и започнаха да вадят смартфоните си, за да заснемат това, което изглеждаше най-скъпата кола, продавана някога на публичен търг. Но страстите бързо бяха охладени.

Само секунди след като се потвърди, че наддаването е достигнало 70 милиона долара, търговецът заяви, че е имал намерение да каже начална оферта от „13 милиона долара“ и „17 милиона долара“, за разлика от 70 милиона долара. Присъстващите видимо изразиха недоволството си и много от тях напуснаха залата.

Някои твърдят, че това е не добре обмислена шега от страна на RM Sotheby’s, за да се отклони вниманието от факта, че десетки автомобили, представени на търга през тазгодишната Седмица на автомобилите в Монтерей, не успяха да се продадат. Пред Bloomberg, говорител на RM Sotheby, каза, че всичкото това нещо с цената на Porsche-то е грешка.

„Докато наддаването за Type 64 се отваряше, недобре чутата оферта се появи на екрана, причинявайки злощастно объркване в залата. Колата реално достигна оферта от 17 милиона долара.”

Porsche Type 64 си създаде спорна репутация още преди търга. То е построено от Ferdinand Porsche и има значка „Porsche“ и според някои е първият автомобил на немския производител. Въпреки това много други, включително човекът, който е проверил колата за RM Sotheby преди търга, заявиха, че технически това не е Porsche, тъй като повечето му части идват от Volkswagen, Fiat и други доставчици.