Нека си припомним Renault Espace F1

Espace

За да отпразнуват 10 години от пускането на модела Espace, от Renault е трябвало да вдигнат малко шум. Ванът получавал сериозна конкуренция от почти всички големи производители. Затова французите решили да направят нещо неочаквано.

Какво по-добро решение от това, Renault да работят заедно с отбора Williams Formula 1. Той бил на върха след два доминиращи сезона през 1992 и 1993 г. Болидите се задвижвали от V10 двигатели и това дало на Renault откачена идея за техния Espace.

На бял свят се появил Espace F1. Той бил построен от партньорите Matra и бил изключителна машина. Шасито било изцяло от карбон, задната част и окачването дошли директно от управлявания от Ален Прост 1993 Williams FW14 болид. Купето също било от карбон, пригодено за високи скорости с множество издатини, дупки за охлаждане и спойлери.

Мощността идвала от 3.5-литровия, 40-клапанов V10 двигател, който създавал 800 к.с. и 705 Nm въртящ момент. Той бил способен да се развърти до 13000 об/мин. Агрегатът си намерил място в средата на вана, на мястото на задната седалка. Към него била свързана 6-степенна полуавтоматична секвенциална скоростна кутия. Тя предавала въртящия момент към задните колела. Дяволският ван ускорявал до 100 км/ч. за 2.8 сек., а максималната му скорост била 312 км/ч.

Спирачната система се състояла от огромни карбонови дискове. Според Renault, Espace F1 спирал само с 10% по-надалеч от болидите от Formula 1. Въпреки всичко машината генерирала странична сила от 2g. Поради високия си център на тежестта и теглото от 1300 кг., често тя взимала завоите на три или на две колела. Диференциал с ограничено приплъзване и тракшън контрол система са били малка утеха.

В края на краищата наглед откачената идея на французите е създала една от най-забележителните машини от края на миналия век. Espace F1 е невероятно творение и разкрива докъде биха стигнали Renault ако се наложи.