Нека научим повече за следващия електромобил на VW: ID.4

ID.4

VAG групата стремглаво върви към електрификация като вече видяхме модели като Porsche Taycan, Audi AI: TRAIL и хечбека VW ID.3, готов за производство.

Въпреки това, VW готви и друго електрическо превозно средство – кросоувърът ID.4. Въз основа на горепосочения ID.3, може да сте го пропуснали поради специалната му камуфлажна обвивка, но до голяма степен и той е готов за производство. Затова нека го разгледаме по-подробно.

Първата визуализация бе показана през 2017 г. чрез I.D. Crozz. ID.4 до голяма степен пренася много от характерните му черти. Подобно на ID.3, предният край разполага с LED дневни светлини, простиращи се от край до край, а бронята е агресивно оформена.

Вратите вече имат по-традиционни рамки, но горната част все още изглежда футуристична. Калниците са по-изразени, както и цялото купе в сравнение с ID.3. Виждаме, че моделът се доближава до по-стилните братя от SEAT и Skoda, които тепърва предстоят да бъдат показани.

Както при ID.3, ID.4 ще използва същата електрическа архитектура върху MEB платформа, която ще бъде в основата на цяла гама от електрически превозни средства на VW, Skoda, SEAT и дори Ford, които наскоро потвърдиха споразумението с германците. Задвижваният от батерии SUV изглежда малко по-голям от Tiguan и ще предложи по-голяма, по-практична кабина с плосък под, без централен тунел и по-висока позиция на шофиране.

Стайлингът на кабината до голяма степен ще отразява бионичния дизайн на ID.3; със свободно стоящ цифров клъстер, голям екран, ориентиран към водача и много контрастиращи цветове. Технологиите ще предлагат безброй асистенции при шофиране, head up дисплей с усилена реалност (AR), индуктивно зареждане за смартфони и интелигентна система за гласова команда, която работи заедно с LED лента, вградена в таблото. Тя ще пулсира, мига и променя цвета си, за да изпълнява различни команди.

Макар че топ версията на ID.3 идва с електрически мотор с мощност 201 к.с., задвижващ задните колела, предположението е, че ще бъде добавен още един мотор, задвижващ и предните, за по-добро сцепление и производителност. Тази настройка също ще помогне с по-голямата маса на ID.4 в сравнение с традиционния хечбек.

Очакват се три батерии, вариращи от 45, 60 и 77 кВтч, осигуряващи пробег от 330 км, 420 км и 550 км съответно. Най-голямата батерия ще може да се зарежда със 125 kW устройство при източник на постоянен ток. Зареждането в домашни условия ще бъде подобрено. Стенна кутия със зарядно устройство ще се предлага в две версии, с отдалечен достъп и различни накрайници за зареждане.

ID.4 ще има много малко преки съперници. Със сигурност това ще са Model Y на Tesla, Hyundai Nexo с горивна клетка и предстоящият Chevrolet Bolt CUV – обаче те са или по-високи, или в случая с Bolt, твърде малки. Kona и Kia e-Niro на Hyundai са може би най-близките електромобили по размер и цена.

Миналата седмица Volkswagen показа готов ID.4 под прикритие в Китай. Производството ще започне в базирания в Тенеси завод в Чатануга през 2022 г. Официалната премиера е планирана за следващия февруари на автомобилното изложение в Чикаго.