Благодарение на малкия си размер, мощния двигател и настроеното шаси, Up! GTI е сравняван както от ентусиастите, така и от Volkswagen с оригиналния Golf GTI.

Въпреки това, това драг състезание не поставя модерния градски автомобил срещу Golf GTI Mk1. Той се изправя срещу по-новия Mk2, който е толкова мощен, колкото и Up! GTI и малко по-лек.

Класическият горещ хечбек използва 1.8-литров 4-цилиндров атмосферен двигател, докато най-достъпният GTI модел на марката има 1.0-литров турбо мотор, свързан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч. не е нещо особено, но все пак е 8.8 секунди, докато максималната скорост достига до 196 км/ч.

Както бе споменато по-горе, факторът тегло трябва да играе решаваща роля, тъй като Volkswagen Golf GTI Mk2 има предимство от своя страна. Той тежи малко под 1 тон, докато Up! GTI е малко над 1 тон.

През годините старият хот хеч може да е загубил част от мощта си. Но дали е загубил толкова, че да падне от Volkswagen Up! GTI, или все още е по-добър в ускорението,  въпреки че е представен преди повече от три десетилетия? Можете да разберете, като изгледате клипа.