Драг състезание между SUV-ове може и да изглеждаше доста глупаво преди няколко години. Но в наши дни производителите създават едни от най-бързите, най-мощните спортни кросоувъри и си струва да ги сравним.

Те все още не могат да постигнат резултатите на спортни коли, що се отнася до завои, но по права линия те не са по-лоши от тях. Така че кой е най-бързият?

Пичовете от CarWow отговарят на този въпрос. Те са направили ефектен избор от мощни високи машини за това състезание и разбира се ги заснеха.

Отляво имаме електрическия Tesla Model X P100D, с електрически еквивалент от 762 конски сили и въртящ момент от 1,072 Nm. При включен спортен режим, той ще достигне 100 км/ч. за под три секунди.

Това е прекалено бързо за кросоувър – електрически или конвенционален. От страна на традиционните изкопаеми горива започваме с Lamborghini Urus, дългоочакваният кросоувър на марката, въоръжен с 4.0-литров twin-turbo V8 с мощност от 641 к.с. и 850 Nm, достигайки 100 км/ч. за 3,6 секунди.

С подобен двигател и по-ръбата форма виждаме новият Mercedes-AMG G63, който изпраща 577 к.с. и същите 850 Nm, постигайки време от 4.5 секунди до 3-цифрена скорост. Към тях се присъединява и Range Rover Sport SVR, чийто по-голям 5.0-литров V8 доставя 575 к.с. и 700 Nm и достига 100 за 4 сек.

На хартия, изглежда всичко е ясно. Но как ще се разиграе всичко в реалността? И колко голяма разлика може да очакваме? Убедете се сами във видеото.