ST моделите на Ford винаги са предлагали приятен компромис между производителност и достъпност, а компанията е готова да докаже, че новият Edge ST е точно такъв.

Кросоувърът бе разкрит по-рано тази година и използва 2.7-литров V6 турбо мотор с мощност от 335 к.с. и 515 Nm, значително повече от стария Edge Sport. Мощността се изпраща към четирите колела чрез 8-степенна автоматична скоростна кутия SelectShift.

В опит да ни покаже колко по-способен е Edge ST, Ford го изправи срещу по-малките Fiesta ST и Focus ST в драг състезание.

Edge ST има очевидно предимство по отношение на мощността пред двата хечбека, плюс задвижване на четирите колела, спрямо предното предаване на Fiesta и Focus.

Ford не е посочил официалното време до 100 км/ч. за кросоувъра, освен потвърждаването, че е някъде под 6 секунди. За един автомобил от този род това е доста впечатляващо.

По-рано този месец Ford обяви, че спортният кросоувър има базова цена от 43,350 долара. Отвъд двигателя си, моделът може да бъде снабден със ST Performance спирачки за $ 2695. Това включва спирачни накладки, предни и задни вентилирани дискове и 21-инчови черни джанти с летни гуми.

За да получат този пакет, купувачите трябва също така да се бръкнат с $ 5585 за Equipment Group 401A, която добавя функции като задни отопляеми и обдухващи седалки, и гласово активираща се навигация. Така цената ще достигне над $ 50 000.