Малко коли са проектирани за една единствена цел, подобно на Dodge Challenger SRT Hellcat. Голям и блестящ, той е родена за драг. Така че може ли 10-годишен Shelby GT500 да го победи?

Краткият отговор, както показва този видеоклип, е „да“.

Заснета на Mission Raceway Park в канадската провинция Британска Колумбия, тази надпревара се провежда между нов Hellcat и Shelby GT500 Mustang от 2008.

На хартия би трябвало това да е лесна победа за творението на Mopar. Hellcat разполага с 6.2-литров Hemi V8 и се гордее със 707 конски сили и 650 Nm въртящ момент. От друга страна Shelby има по-малък 5.4 -литров двигател, произвеждащ 500 к.с. и въртящ момент от 651 Nm.

Не знаем дали Shelby е модифицирано или не. Но както често се случва, голямата разлика може да се окаже в шофьорите – особено след като двете машини пращат силата си чрез 6-степенни ръчни трансмисии Tremec (по-мощният Demon използва 8-степенна автоматична скоростна кутия).

Каквато и да е причината, числата говорят сами за себе си. Shelby измина отсечката за 10:87 с 203.2 км/ч., а Challenger изостава, пресичайки финала за 11:30 и 195 км/ч. В ръцете на други шофьори резултатите вероятно биха били по-различни. Все пак този драг умело демонстрира, че не само мощта е толкова важна, колкото и това, което можеш да направиш с нея.