Два от най-мощните автомобили на Америка се срещнаха на драг пистата, за да определят кой е по-бързия на 1/4 миля. Двете коли тръгват от летящ старт, така че няма да е класическо драг състезание.

Изглежда, че най-новото поколение Ford GT може да се движи близо до суперавтомобилите и хиперколите, но неговата мощност и въртящ момент не звучат толкова впечатляващо на хартия.

Новият GT разполага с 3.5-литров турбокомпресорен EcoBoost V6, произвеждащ 647 к.с. и въртящ момент от 745 Nm. В права линия той достига 100 км/ч. за 2.8 секунди и максимална скорост от 348 км/ч.

Впечатляващо, със сигурност. Но нека видим числата при ZR1 Vette: 755 к.с. и въртящ момент от 968 Nm, 0-100 за 2.85 секунди и максимална скорост от 341 км/ч. Технически погледнато, Ford GT е малко по-бърз и има по-голяма максимална скорост, но разликите са толкова малки, че човек не може да предскаже резултата от една истинска битка.

„Vette е далеч по-добрия чисто ценово. Независимо от това, тук ще се съсредоточим върху чистото представяне и само ще ви подскажем, че и двете машини изминаха 1/4 миля за по-малко от 10 секунди.