BMW M5 E60 остава любимец сред ентусиастите на автомобили, не заради противоречивия дизайн, а за това, което се крие под капака.

Това е единственото M5, което се предлага с атмосферен V10, който е проектиран специално за него и за неговия брат, M6.

5.0-литровият V10 предлага впечатляващите 500 к.с. и 520 Nm въртящ момент и е комбиниран със 7-степенна автоматична трансмисия. Заслужава да се отбележи, че BMW предлага 6-степенна ръчна кутия само в САЩ, което е малко странно, като се има предвид любовта на Америка към автоматичните скоростни кутии.

Ефективността му е впечатляваща дори и за днешните стандарти: 0-100 км/ч. се достига само за 4,7 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. И това е автомобил с тегло над 1800 кг.

По това време се произвежда и друга кола с атмосферен V10. Това е Gallardo LP560-4, чийто двигател е  5.2 литра и с 552к.с. и 540 Nm въртящ момент, определено е по-мощен.

Очевидно екзотичният бик е по-бърз и се нуждае от 3,7 секунди за спринт 0-100 км/ч. и максимална скорост от 325 км/ч. Той също така получава задвижване на четирите колела, за разлика от конфигурацията на BMW със задвижване на задните колела.

И така, как се сравняват тези две машини в драг състезание? Отговорът на този въпрос е кратък видеоклип, заснет от Gallardo.

Ако сравнението изглежда нечестно, тогава фактът, че M5 има настроено ECU и нова изпускателна система, трябва малко да уравновеси нещата. Достатъчно ли е обаче, за да се справи с Lambo? Има само един начин да разберете.