Новото BMW M5 едва ли е разработено, за да е подходящо за драг пистата, но изглежда, че може да се справи перфектно. Competition версията е още по-добра, тъй като има повече мощност от стандартното M5 с 25 к.с., а въртящият момент си остава същият. Клипът, който ви показваме днес, показва M5 Competition срещу последния Vantage, пуснат от Aston Martin, този път с AMG V8 под предния капак.

Това в никакъв случай не е справедливо сравнение. Има безброй причини, поради които не е честно да се постави M5 срещу Vantage. От факта, че BMW е седан, който лесно може да настани четирима възрастни хора до разликата в теглото и дори разликата в аеродинамиката, тези две не трябва да се изправят един срещу друг. От друга страна, Aston е автомобил със задвижване на задните колела и това е недостатък, когато става въпрос за драг състезание.

Като говорим за това, нека да разгледаме спецификациите. BMW идва с 4.4-литров twin-turbo V8, който произвежда 625 к.с. и въртящ момент от 750 Nm. Той използва новата система за задвижване на всички колела M xDrive и може да ускорява от 0 до 100 км/ч. за 3,1 секунди, въпреки че тежи почти 2 тона. По принцип това е реално въплъщение на всичко най-добро без никакъв компромис.

От другата страна имаме Aston Martin Vantage – 2-местен GT автомобил, който е оборудван с 4-литров V8 двигател с турбокомпресор, изстрелващ 510 к.с. и 675 Nm въртящ момент. Тази мощност отива единствено към задните колела чрез 8-степенна автоматична трансмисия, подобна на тази на М5. Той ще достигне 100 км/ч. за 3,3 секунди, значително по-бавно от М5, въпреки че е почти половин тон по-лек. Като се вземе предвид всичко това, резултатът от това състезание, мислим, че е твърде ясен.