Наследникът на Lambo Aventador ще дойде с V12 и електромотор

Aventador SVJ

Наследникът на Lamborghini Aventador се очаква скоро и може да се появи през 2020 г. с хибридно задвижване.

Autocar твърди, че преди разкриването на наследника на Aventador след две години, италианската компания ще покаже предварително хибридния задвижващ механизъм на суперавтомобила с пускането на ограничена версия. Предполага се, че кодовото име LB48H е избрано за клиенти на Lamborghini по-рано тази година с атмосферен V12 двигател, свързан с електрически мотор, за да се увеличи мощността и, разбира се, да се намалят емисиите.

В края на краищата Lamborghini не крие факта, че по-строгите норми за емисии ще принудят компанията да възприеме електрификацията в бъдещите производствени модели.

По-рано тази година главният технически директор на компанията Маурицио Реджиани заяви, че първият хибриден автомобил на производителя ще може да се движи изцяло на ток за все още неопределено разстояние. Поради правилата в Китай е възможно изцяло електрическият пробег на автомобила да бъде до 50 км.

Добавянето на един или повече електродвигатели към емблематичния V12 на фирмата, ще увеличи мощността и въртящия момент, но също ще увеличи и теглото на автомобила. Всъщност Реджиани смята, че хибридната система може да добави между 150 кг и 200 кг към общото тегло на суперколата.

„Винаги казвам, че предпочитам да имам 10 кг по-малко, отколкото 1 к.с. повече, дори ако съотношението мощност-тегло остане същото. Но предполагам, че колата ще бъде по-тежка, без съмнение. Какъв ще бъде крайният резултат? Не знаем. Но ще има подобрения.”

Възможно е хибридната система на новия суперавтомобил на Lambo да използва електрически задвижван преден мост. Lamborghini твърди, че такава система ще позволи разпределянето на въртящия момент отпред, което ще компенсира допълнителното тегло и в същото време ще повиши гъвкавостта на автомобила. Тя също ще бъде самостоятелна система, независима от двигателя с вътрешно горене.

Това задвижване бе визуализирано през 2014 г. от концепцията Asterion, което използва V10 от Huracan за задвижване на задните колела и три електромотора, задвижващи предните колела, за комбинирана мощност от 898 к.с., среден разход от само 4,2 л./100 км и емисии на CO2 от 98 г/км.

„Мисля, че може да има задвижващ механизъм отпред. Това е моето виждане. Може да е много по-лесно да имате електрически мотор отпред, защото не се нуждаете от движещи елементи. Мисля, че това може да бъде най-доброто решение.“