Доскоро, една малка шепа автопроизводители произвеждаха автомобили за писта. Това се промени през последните няколко години, тъй като марки като Aston Martin и McLaren последваха стъпките на Ferrari с подобни версии на съответните им хиперколи.

Ferrari, обаче, бяха първите, които дойдоха с идеята за хибридни автомобили, подготвени чрез своя XX проект, който е част от програмата Corse Clienti на марката.

Докато 99% от нас никога няма да се окажат в един от моделите с име XX, можем да се насладим на това видео на един от тях, който обикаля по писта.

Видеоклипът, публикуван от Speedracer38, ни дава представа какво би било да се намърдаме в FXX K и да го изведем на пистата Road Atlanta.

Също като LaFerrari, на който се основава, FXX K се отличава с V12 атмосферен двигател, който изстрелва 848 конски сили. Това би било достатъчно за чудовищно представяне, но има и още 187 к.с. от системата за възстановяване на кинетичната енергия HY-KERS, чрез която общата мощност достига 1,036 к.с. Това прави FXX K по-мощен от LaFerrari с 86 коня. Пистовата кола е също много по-отличаваща се, тъй като са построени само 40 бройки и са с цена от около 3 милиона долара.

Това е много за кола, която не можете да шофирате по улиците или дори да я паркирате в гаража си (те винаги остават при Corse Clienti а собствениците  пристигат, за да ги карат), но гледайки го на пистата с неговия прекрасно звучащ V12 двигател на фона, никара да си мислим, че си струва.