porsche 911 gt2

На пазара за супер автомобили има много модели с мощност над 700 к.с., дори над 1000, но малко от тях носят спортния характер и състезателните възможности, които са заложени в ДНК-то на Porsche 911.

Шефът на марката Андреас Прюнингер заяви, че разработването на обновено Porsche 911 GT2 RS е стартирало още миналата година, а съдейки по снимките от тестове на Нюрбургринг, броени месеци делят колата от пускане в производство.

porsche 911 gt2
Тя ще бъде построена върху шасито на второто поколение 911, а механиката ще се взаимства от GT3 RS. Автомобилът ще разполага с Rear axel steering (завиване на задните колела) и опцията Porsche Torque Vectoring, както и напълно променливо заключване на диференциала.

Мощността ще идва от познатия 6-цилиндров турбо-боксеров двигател, монтиран в коша на 911 Turbo S, само че тук той е доразвит до 700 коня. Последствията от всичко това са 330 км/ч максимална скорост и нужните 2.5 секунди за ускорение от 0 до 100 км/ч. С тези данни 911 GT2 RS вдига летвата до нивото на 4х4 модела Turbo S и GT3 RS.

911 gt2
Освен доработките по механиката, инженерите са обърнали внимание и на аеродинамиката. Притискателната сила е значително подобрена чрез новото фиксирано задно крило, по-големите челни отвори и калниците наподобяващи тези на GT3 RS версията. Предполага се, че отворите на предния капак от снимката ще отпаднат, когато моделът влезе в продукция, а същото може да се каже и за уинглетите (малките крилца в краищата на преднята броня).

Новото Porsche 911 GT2 ще е първият модел от 5 години насам носещ спортното звание „GT2“ на марката, след като предишната версия базирана на модела 997 беше свален от производство през 2012 година.