Най-добрият NSX Type R принадлежи на… Honda

NSX

Оригиналната Honda NSX-R (известна също като Type R) е първият модел на компанията, носещ емблематичното Type R означение още през 1992 г. Втората му вариация е през 2002 г., а за много JDM фенове това е най-добрата Honda, не само откъм шофиране, но и рядкост.

Моделът, който виждате тук, принадлежи на Honda Collection Hall, музей, който включва около 300 реставрирани автомобила, мотоциклети, двигатели и състезателни модели и се намира в Motegi, Япония.

В сравнение с обикновения NSX, японската версия от второ поколение NSX-R е подложена на значителна диета, включваща карбонов капак, карбоново кухо задно крило, седалки от въглерод и кевлар, облечени в леки материали, а от кабината е отстранена шумоизолацията.

Централното заключване и сервоусилвателят също са изчезнали в търсене на максимална лекота, колелата са ковани, акумулаторът е по-малък, задното стъкло е по-тънко. Теглото е оценено на 1,270 кг., със 100 кг. по-малко от стандартния NSX.

Окачването е с по-високи амортисьори и пружини, по-твърди тампони и по-дебели реактивни щанги. 3.2-литровият V6 произвежда същите 276 к.с. като при нормалните модели, но всеки NSX-R е ръчно сглобен, което води до значително намаляване на загубите при изгарянето. Двигателят е свързан със 6-степенна ръчна скоростна кутия, която вероятно предлага най-доброто усещане в автомобилната вселена; с лекият титаниев лост позволява на водача да сменя скоростите бързо и прецизно.

Honda претендира за време от 0 до 100 км/ч. за 4.4 секунди, а максималната скорост на втора генерация NSX-R е намаляла до 270 км/ч. поради по-късите предавки. Ето така се правят JDM легенди.