Най-бързото 911 е GT2 RS

GT2 RS

Новото Porsche 911 GT2 RS пристига със зашеметяващите 690 к.с.

На фона на непрекъснато развиващите се технологии, предлагащи хибридни системи и електрически задвижвания се появи Porsche 911 GT2 RS. То е доста по-лудо от Turbo S и доста по-различно от GT3.

Мощта в GT2 RS се осигурява благодарение на 3.8-литров 6-цилиндров боксерен двигател с турбокомпресор. Той развива умопомрачителните 690 к.с. и ги предава чрез 7-степенна PDK кутия с двоен съединител само към задните колела.

Новият модел има 118 к.с. повече от Turbo S благодарение на нови по-големи турбокомпресори, титаниев ауспух и система за охлаждане вода-въздух. Скоростната кутия също е получила промени, за да издържи на 750 Nm въртящ момент. Той е наличен изцяло между 2250 и 4000 об/мин.

GT2 RS

Шасито също е коренно променено. Монтирани са допълнителни пружини, които позволяват използването на по-леки основни пружини на предната ос. Подобно нещо е направено и със задната ос, както бе за първи път показано в GT3 RS. Височината, наклонът и ъгълът на колелата и ролбарите, всичко това може да се настройва за каране по писта. Сякаш Porsche са извадили най-доброто от тяхното шаси и няма накъде повече да го развиват.

Джантите с невероятен дизайн изпълват всеки милиметър от калниците. Гумите също са доста респектиращи – 265/30 ZR20 отпред и 325/30 ZR21 отзад. Карбоново-керамичните спирачки са стандартни за модела. Няма как да е иначе, трябва нещо да спира бясната GT2 RS.

Купето не е останало непроменено. Намираме магнезиев таван и карбон почти навсякъде – преден капак, спойлери, части от задната броня, в интериора. Благодарение на специалния Weissach пакет ще получите Porsche-то си с 30 кг. по-леко. Таванът пък ще е от карбон. Магнезиевите джанти пък ще свалят още 11.5 кг.

GT2 RS

След всичко това очакваме GT2 RS да бъде твърда, неуравновесена и опасна. Може би това е най-лудата кола за движение по пътищата. В миналото си е получавала доста страховити имена. Все пак от задноразположения двигател и въпреки огромните задни гуми трябва да очакваме изненади от време на време.

Шумът от двигателя е страховит. Той се усеща още по-силно благодарение на празната кабина. Вътре ще намерите само карбонови седалки и магнезиев ролкейдж. Така теглото на автомобила достига 1470 кг., което е само с 40 кг. повече от GT3, която е с атмосферен мотор. Не очаквайте да се чувате много с пасажера до вас, защото след 100 км/ч. ще се налага да крещите. GT2 RS изненадващо ще ви предостави приемливи нива на комфорт при возене, което напоследък е тенденция при германците.

GT2 RS

Управлението е изпипано и е страшно отзивчиво. Няма следа от тежест или неточности. Автомобилът отива там, където му кажете. Няма как да пропуснем наличието на турбо лаг. Той е неизбежен, но е толкова редуциран, че преди години би било немислимо да се постигне такъв синхрон. Двигателят е феноменален, като реагира на мига и е доста плавен в покачването на оборотите.

Цифрите по представянето на GT2 RS продължават да впечатляват. На хартия състезателят вдига до 100 км/ч. за 2.8 сек., а максималната скорост е 340 км/ч.

В края на краищата лудостта в GT2 RS е запазена, но доста укротена. Автомобилът не е опасен, не е необуздан, а напротив – доста по-усъвършенстван. Все пак трябва да отбележим, че по-лекото GT3 е по-отзивчиво, развърта се повече и ви въвлича в шофирането по невероятен начин,както и GTS версията. Това прави новия модел подходящ за определени условия.