Ако си мислите, че сте видяли всичко що може да се види от автомобилните творения на бившия съветски блок, то значи се лъжете жестоко. Винаги ще се намери нещо от архива, което да изненада поне част от вас… и нас.

Ровейки се из Мрежата, през последните дни попаднахме на интересно видео, в което огромна 6-колесна машина прескача хълмове и могили сякаш са легнали полицаи. Не се нуждаехме от много време да разбрем, дори по дизайна, че въпросното МПС с шокиращ клиренс и апокалоптичен дизайн е дело на руската инженерна мисъл. След дълго проучване на модела, научихме доста за него, а вече нямаме търпение да споделим и с вас.

Та… огромният камион, за който говорим носи името ЗИЛ Е167 и е проектиран в началото на 60-те години, когато огромната страна осъзнава, че има нужда от високопроходима товарна машина, която да се справя с ужасните условия в Сибир и останалите северни територии.

Инженерите построяват Зил Е167 на базата на ЗИЛ 135, монтират му не един, а два V8 7.0-литрови двигателя с обща мощност 360 к.с. и го оставят да лежи на 3 моста, първият и последният, от които завиващи. Цялото дъно е покрото със стоманени платна, които освен, че защитават важните компоненти по механиката, помагат на камиона да хлъзга корема си по дълбоките преспи като шейна.

Двата 7.0-литрови мотора са монтирани в задната част на машината и затова отстрани можете да видите огромните въздухозабоrници, които допринасят са агресивния му вид. Мощността пък се предавала към 6-те гуми през две автоматични скоростни кутии от ЗИЛ 135L.

Офроуд възможностите на камиона били зашеметяващи. За бруталния ЗИЛ Е167 не било особен проблем да гази в 1.8 метра вода или пък да катери 42-градусови наклони. Вертикална стена от 1 метър също нямало как да спре огромния тежък всъдеход, който между другото изгарял 100 литра А92 за 100 км пробег. За този разход успявал да вдигне максималната скорост от 65 км/ч, носейки своите 7 тона плюс още 5 тона товар.

Интересно е, че ЗИЛ Е167 имал система за контрол на налягането в гумите, 10 тонна лебедка, в случай, че ви се наложи да преместите малка къща, както и два 900 литрови резервоара. След над три годишни тестове в най-суровите места на Русия, тежкият офроудър показал завидни способности, но въпреки, че били поръчани два броя от Министерството на отбраната, на бял свят втори прототип така и не пристигнал.