Може ли Lexus LC500 да стои достойно до величествения LFA?

LFA

Изминаха шест години откакто последният Lexus LFA слезе от производствената линия и все още не може да ни омръзне това великолепно творение. Може би това е част от причината Lexus да създаде LC Coupe, но това е друга тема.

Carwow успя да осигури много рядък екземпляр на могъщия LFA и го изправи срещу LC500. Би трябвало на повечето от вас да е ясен победителя, но винаги е интересно да видим две бързи коли по права линия.

Lexus LFA се задвижва от това, което се счита от мнозина за най-добрия двигател с вътрешно горене, създаван някога за пътнически автомобил; 4.8-литров атмосферен V10, който е разработен съвместно и достига 9000 об/мин. Резултатът е мощност от 552 к.с. и въртящ момент от 480 Nm, но акцентите тук са звукът и жестокостта, докато оборотите растат.

Lexus заявиха, че двигателят може да достигне от празен ход до червената зона само за 0,6 секунди, принуждавайки се да използва цифров клъстер, тъй като аналоговата стрелка просто няма да може да се справи. Автоматичната скоростна кутия е 6-степенна от Aisin, а шасито е карбонов монокок с алуминиеви предни и задни рамки. Това е ръчно изработен суперавтомобил, за разлика от LC500, който е серийно произвеждан луксозен GT модел.

Говорейки за него, настоящият флагман на Lexus идва с 5.0-литров атмосферен V8 двигател с 467 к.с. и въртящ момент от 527 Nm. Той е съчетан с 10-степенна автоматична скоростна кутия. Предимството при въртящия момент е за сметка на теглото, тъй като LC 500 тежи 1.935 кг. В сравнение, LFA е като перо със своите 1.614 кг.