За много от феновете на баварската марка новото М поколение на пета серия се оказа успешно завръщане към славните години на модела. Всъщност, това в момента е и най-бързо ускоряващият сериен седан, за който можете да си изхарчите спестяванията. Дали обаче BMW F90 M5 е достатъчно потентен, че да се справи с автомобил, чиято основа в ДНК-то му е създадена да наказва автомобили помислили се за спортни? Измервателната техника и 402-метровата права ще реши спора най-точно, но нека първо видим кой с какво разполага в арсенала си!

В немския ъгъл имаме луксозен седан, за чиито технически характеристики вече и малките деца знаят. А именно – 4.4-литров туин турбо двигател с 600 к.с. и 750 Нм, които се разпределят до 4те колела през 8 степенен ZF автоматик – иновация за модела, тъй като предишното поколение F10 разчиташе на 7-степенна кутия с двоен съединител. Задвижването на „4 лапи“ също допринася много за това, машината да се изстрелва като наземна ракета по правата, тъй като до момента липсата на сцепление се оказваше сериозно препятствие за адекватното пренасяне на мощността върху асфалта, въпреки активния М диференциал с торк векторинг.

Дали всичката тази математика, обаче, се оказва достатъчна, за да постави италианския спортист Lamborghini Huracan в ъгъла на губещите. „Бикът“ разчита на атмосферен 5.2 литров V10 с идентична мощност, 4х4 система за перфектен старт, както и 7 степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Със своите едва 1422 к.г. Lambo-то постига спринта от място до 100 км/ч за само 3.2 сек. Упражнение, което конкурентът му BMW F90 M5 извършва за 3.3 секунди, а тежи с почти четвърт тон повече и има 4 удобни места за седене.

Какво се случва на правата? Вижте във видеото!