jetta

Специално подготвена VW Jetta 2019 постави нов рекорд за скорост в Соленото езеро Боневил, Юта.

Това се случи по време на мероприятие, организирано от състезателната асциация на Соленото езеро в щата, където колата достигна 338.2 км/ч, разбивайки предишния рекорд от 335 км/ч.
Зад воланът на модифицираната Jetta пилотираше опитния ветеран от „соленото дъно“ Скот Гоетз, който убедено твърдеше след старта, че колата е способна и на повече, ако се „пипне“ малко налягнето на турбината.

Автомобилът е построен от THR Manufacturing специално за рекорда и както можете да видите от снимките той е далеч от заводски. Интериорът е опростен до най-важното – клетка , седалка и табло, екстериорът също е максимално стилизиран. Аеродинамиката е значително подобрена, като в случая коефициантът на челно съпротивление е сведен до 0.27.

Окачването е снишено, колата е снабдена с диференциал с ограничено приплъзване, а специални колела и гуми се грижат за доброто сцепление (но не и за красивия външен вид, ако питате нас 🙂

Интересното е, че мощността не е прекалено внушителна – 600 к.с., идващи от заводския 2.0 литров двигател с турбо. Даже блокът и коляновият вал са напълно стокови.
За финала са предвидени не един, а цели два парашута, готови да бъдат освободени, за да укротят звяра в края на трасето.