Митичните японски 276 к.с.

276

Всички сме чували за Nissan Skyline, Toyota Supra, Honda NSX, Mazda RX-7, Mitsubishi 3000 GT и така нататък. Списъкът е дълъг. Но не всички знаят, че топ версиите на тези машини разполагат с една и съща мощност – 276 к.с. Защо точно толкова? Кой и кога е решил това? Нека се опитаме да разберем.

В продължение на почти две десетилетия японските производители на автомобили се съобразяват с неформално, неопределено взаимно ограничение, при което никой автомобил, който те произвеждат, не може да има повече от 276 конски сили. Има няколко причини за това, но сякаш основната е, че става дума предимно за безопасност.

Според Japan Times това неформално споразумение се корени в средата на 70-те години, когато Япония започна да изпитва истински проблем с групите, наричани bosozoku. Това са банди на мотоциклети и коли, които игнорират правилата за движение и предизвикват хаос.

За да се реши този проблема, Японската асоциация на производителите на автомобили (JAMA) предлага японските автомобилни производители да поставят устройство за ограничаване на скоростта на всички бъдещи японски превозни средства, намаляйки я до 180 км/ч. Когато обществеността показва подкрепа за идеята, автомобилните производители въвеждат ограниченията. За съжаление, въпреки че дейността на бандата бива нарушена, те все още съществуват и днес.

Когато се появи кризата в края на 80-те години, японските производители бяха готови да предприемат действия. През 80-те смъртните случаи по пътищата нарастват до тревожни нива, достигайки връх през 1988 г. с 10 000 жертви. JAMA отново се намесва, като иска от производителите да ограничат мощността на двигателите до около 280 конски сили, тъй като смятат, че високите скорости и смъртните случаи по пътищата са пряко свързани.

Времето съвпада с пускането на Nissan Fairlady Z (което има точно толкова конски сили) и решението е взето. Следвайки го, автомобилните производители усъвършенстват двигателите си, но никой не преминава 276 к.с.

До края на 90-те обаче, са въведени въздушните възглавници, предпазните колани и антиблокиращите системи и пътнотранспортните произшествия започват да намаляват. Хората започват да се чудят дали конските сили наистина имат нещо общо с това.

По това време производителите на автомобили сигурно са се чудели същото. Въпреки че превозните средства, които идват, все още разполагат с 276 конски сили, много от тях, като Skyline GT-R, вече нарушават правилото. Конкретният пример разполагал с повече от 320 конски сили.

Започва да се разраства несъгласие, тъй като чуждестранните производители строят по-мощни и по-мощни автомобили, ограничаващи японските автомобили. Тогава настъпва 2004 година, която е повратна за индустрията. През юли 2004 г. бившият председател на JAMA Итару Коеда отива в пред пресата с намерението да каже истината – JAMA не намира връзка между скоростта и смъртността по пътищата. Коеда призовава за прекратяване на джентълменското споразумение.

276

Това се случва едновременно с пускането на автомобил, който да започне новата тенденция – Honda Legend, която произвежда 300 конски сили. Оттогава японската мощ се качва с всяка изминала година, достигайки останалите производители.

Благодарни сме на господин Коеда, защото без неговото заключение нямаше да имаме Nissan GT-R с мощност от 550 к.с. Това не би бил свят, в който искаме да живеем.