clio v6

Спомняте ли си Renault Clio V6 от началото на новото хилядолетие. Това е типичен пример за един от онези щури моменти във френското автомобилостроене, когато инженерите изхвърлят през прозореца всякаква логика и решават да превърнат малък градски автомобил в нисък, раздут звяр със средно разположен двигател и 230 к.с.

Въпреки че нито едно Clio V6 не е произведено за страните отвъд океана, конкретният екземпляр от снимките е модел от 2003 (Phase 1), за който се твърди, че е законно внесен в САЩ през 2010 г., а през 2011 г. е регистриран в Ла Хабра, Калифорния.

Renault Clio V6 Phase 1 е първата генерация на модела (2001-2003г.) и се е произвеждала от TWR (Tom Walkinshaw Racing) във Великобритания, а по-късната Втора фаза (2003-2005) се сглобява в съоръжение на Renault в Диеп.
И двете се захранват от 3.0-литров V6 мотор, но линейното ускорение се оказва с едва секунда по-бързо от най-спортния серийно произвеждан Clio RS 172. Причината за това е високото тегло на V6 модела.

Въпреки теглото си, Renault-о със задно предаване предлага незабравимо шофиране благодарение на добре оформения средно разположен двигател и късото си междуосие, а днешните специалисти го сравняват дори с ранните версии на Porsche 911, благодарение на способността си да преодолява презавиването.

И така… Real Muscle Classics в Маями са обавили цена от $69 000 за това инженерно товрение, което може би е единственото отвъд океана. Струва ли си според вас исканата сума?