Матиас Екстрьом подкара електрическата Cupra Touring Racer

Cupra e-Racer

Официалният пилот на Cupra Матиас Екстрьом за първи път посети „работното си място“ за сезон 2020, Cupra e-Racer на пистата Montmelo в Барселона, Испания.

Новата Cupra e-Racer ще се състезава във новата състезателна серия ETCR през 2020 г. срещу други електрически състезателни коли като Hyundai Veloster N ETCR.

Въпреки че притежава батерия с тегло 400 кг, електрическият състезателен автомобил е в състояние да достигне 100 км/ч. за 3,2 секунди, а максималната скорост е 269 км/ч.

Електрическият задвижващ агрегат комбинира четири електромотора, които доставят постоянни 300 кВт (402 к.с.) и върхова мощност от 500 кВт (670 к.с.)

„Мисля, че най-голямото предизвикателство е да свикнем да шофираме без скоростна кутия и без рев на двигателя. Това ни даваше ориентир колко бързо да вземаме завоите“, казва Екстрьом от новия Cupra е-Racer.

Шампионът в World Rally Cross за 2016 г. и двукратният победител в DTM работи в тясно сътрудничество с инженерите на Cupra за фината настройка на един от първите туристически електрически състезателни автомобили в света и ще се състезава в предстоящата серия.

След първите си обиколки с Cupra e-Racer Екстрьом добави: „Чувстваше се наистина добре, особено когато достигна пълна мощност, излизайки от бавните завои на пистата. Все още ми трябва известно време, за да свикна със звука на двигателя. Много по-тих от всеки друг, който съм карал преди, а аз съм много емоционален пилот. Освен това трябва да обърна голямо внимание на управлението на енергията във всяка обиколка. Това е важно за електрическия състезателен автомобил, почти толкова важно, колкото и неговата скорост.“