календар на формула 1

Гран При на Малайзия отпада от календара на Формула 1, след като шефовете на шампионата решиха да прекратят сделката с пистата по-рано.

Бъдещето на Сепанг в календара на Формула 1 подлежеше на съмнение още преди няколко месеца, когато министри от малайзийското правителство заявиха, че не смятат да преподписват договорите, изтичащи през 2018 година, тъй като разходите за състезание не се оправдават с продажба на билети.

Новите собственици на шампионата Liberty Media съобщиха, че контрактите ще се приключат след тазгодишното Гран При, а за следващия сезон, дестинацията в календара на Формула 1 ще бъде заменена със състезание в Германия.

Управляващия търговските операции и маркетинг Шон Брачес каза пред медии:
„Винаги е тъжно да кажем сбогом на някой от семейството на Формула 1. Както заявихме и в Мелбърн, имаме големи планове да доведем нашата фен база близо до Ф1, така както никога до сега, предоставяйки усъвършенствано цифрово преживяване и осигуряване на нови събития.“

„С нетърпение очаквам да се говори повече за тези планове с напредването на сезона. Искам да се възползвам да благодаря на Сепанг за тяхното гостоприемство през годините (19 години).“ – допълни Брачет.

Въпреки, че партньорството с Формула 1 приключва, малайзийската писта Сепанг остава изцяло ангажирана с MotoGP шампионата, който привлича огромен брой привърженици на бързите мотори и успява да генерира добри печалби.