формула 1

Победа за отбора на червените бикове на домашното състезание в Австрия на пистата Ред Бул Ринг.

Макс Верстапен (който тръгна от 4-та позиция) успя да задържи лидерството над колоната, поето след намесата на виртуална кола на сигурността в преминаването към средната фаза на състезанието. За съжаление неговият съотборник и рожденник днес Даниел Рикардо не успя да завърши надпреварата днес поради технически дефект в скоростната кутия в последните обиколки.

Повредите в болидите през деня валяха постоянно, като такива получиха и двата Мерцедеса. Този на стартиралия първи – Валтери Ботас приключи в бокса след повреда отново в трансмисията, а още по-драматично бе отпадането на Люис Хамилтън в последните обиколки, когато имаше реален шанс за догонване на лидерите в колоната от 4-тата си позиция.

На второ и трето място завършиха двете коли на Ферари, с пилоти съответно Кими Райконен и Себастиан Фетел. Финландският състезател успя да запише рекордни времена в последните обиколки, стопявайки дистанцията си с Макс от 6 до приблизително 2 секунди, но това не бе достатъчно за победата.

Битката в генералното класиране отново приема обрат след днешното Гран При. Фетел застава на най-горната позиция със 146 точки в сметката – само 1 пред втория Люис Хамилтън. Със 101 пункта трети остава Кими, а червените бикове Рикардо и Верстапен са 4-ти и 5-ти с баланс от 96 и сътоветно 93 точки.