люис хамилтън

След днешната изключително драматична битка на мексиканската писта „Братя Родригес“, Формула 1 има нов световен шампион и неговото име е Люис Хамилтън.
Британецът спечели четвъртата титла в своята кариера, въпреки финиширането си на девета позиция днес. Той официално е определен като „най-успешният пилот на Великобритания“ с шампионски титли за 2008, 2014, 2015 и 2017 година.

Надпреварата започна с контакт между неговия мерцедес и болида на съперника му Себастиан Фетел още в първата обиколка, поради което двамата пропаднаха в дъното на колоната със спукана гума за британеца и счупено предно крило за Себ.

Единственият вариант на Скудерията да осуети плановете на сребърните стрели за спечелването на титлата, бяха достигане на първо или поне второ място от Фетел, но това така и не се превърна реалност. Немецът завърши четвърти, записвайки 12 точки в сметката си, които не се оказаха достатъчни, за да се запази нужната разлика от 50 точки. Така Хамилтън изравни броя на световните си титли с тези на Себастиан Фетел.

Младият пилот на Ред Бул – Макс Верстапен регистрира своята трета победа за Гран При в кариерата си, след като успя да удържи челото през всичките 71 обиколки, а Валтери Ботас и Кими Райконен дописаха Топ 3 в днешната класация.