Гран При на Мексико винаги вещае интересни преживявания за феновете на Формула 1 и състезанието от този уикенд не е изключение. Всъщност интересното при него е, че е почти дежа вю с миналогодишното мексиканско Гран при, на което Хамилтън грабна 4-тата си шампионска титла във Формула 1, изравнявайки ги по брой с тези на Себастиан Фетел и Ален Прост. Днес сценарият се повтори и след сезон, преминал в борба с конкурентите от Ферари, Люис се сдоби с петата си поредна световна титла именно в столицата на Мексико.

С нея той влиза в клуба на единствените други двама пилоти от Формула 1 печелили 5 сезона – аржентинецът Хуан Мануел Фанджо и непобеденият до момента Михаел Шумахер с неговите 7 купи.

В днешната надпревара пилотът на Мерцедес имаше една единствена задача – да завърши състезанието на позиция под 7-мата или в противен случай борбата за титлата с Фетел щеше да продължи и през следващия кръг в Бразилия, ако немецът финишираше първи.
Задачата се оказа нелека, имайки предвид факта, че първите две стартови позиции бяха заети от Ред Бул-ите на Дани Рикардо и Макс Верстапен, а плътно зад Люис „дишаше“ Фетел.

Хамилтън направи чудесен старт и още преди влизането в 1-ви завой успя да се справи с Рикардо, но повеждането на колоната остана в ръцете на Макс Верстапен. Последва известно пренареждане сред пилотите в по-задната част на редицата, за което доза вина имаше отпадналият още в началото Окон и развятият за това жълт флаг.

Макс бързо набра значителна дистанция пред Люис, осигурявайки си време за безпроблемна първа смяна на гуми още в началната фаза на надпреварата, малко след като двамата пилоти на Мерцедес минаха през бокса. Верстапен не спря да увеличава удобния за него гап пред съперниците си, а претендентът за титлата получаваше заповеди от пит-а, за това да направи нещо по въпроса. Хамилтън, обаче, избра да пази колата от излишни опасности и това най-добре пролича при първи завой, когато остави Фетел без проблем да го „прескочи“ с отворено задно крило в последните метри на дългата 850 м. права.

Средата на надпреварата премина с няколко ожесточени битки в по-задните части на зоната на точките, намесвайки се имената на Ериксон и Серхио Перез. Докато двамата водеха спор за 8-позиция, бяха настигнати с обиколка от Дани Рикардо и Себастиан Фетел, превръщайки спектакъла в четворен. Себ се възползва от трафика пред Дани, влизайки от вътрешната му страна в завоя и оставяйки го зад гърба си на 3-тото място. Това се оказа без особено значение за австралиеца малко по-късно, защото той отпадна от надпреварата в 62-обиколка поради повреда в турбо двигателя на Рено.

Така до последната 71-обиколка Макс разполагаше с удобна дистанция от около 13 секунди, а двете Ферари-та се добраха до второ и трето място. Сценарият за Хамилтън премина успешно и въпреки че Гран При-то не бе спечелено от него, камерата на Sky почти забрави днешния победител Макс Верстапен, който междувременно оглави рекорда за най-много спечелени подиуми без стартиране от полпозишън.

Специален гост в бокса на Ред Бул и след церемонията по награждаването беше DJ Армин Ван Бюрен, който допълнително повдигна емоцията на публиката пред трибуните на „Стадиона“.

До края на сезона остават още две Гран прита, тези в Бразилия и Абу Даби, като предстои да се определи и кой от отборите ще грабне титлата при конструкторите.