хмилтън-печалба

Всяка година списание Форбс публикува класация на най-скъпоплатените спортисти в света. Сред тях винаги присъстват поне няколко автомобилни състезателя, а в тазгодишния списък дори има име попадащо в топ 10 – това на Люис Хамилтън.

Приходите на британеца са оценени на $46 млн. и то през последните едва 12 месеца, като $38 млн. са от заплати, а останалите $8 млн. са набавени от лично спонсорство. Това го превръща в най-скъпоплатения автомобилен пилот в света, но си има основателна причина за наградата. Все пак говорим за трикратен световен шампион на Формула 1 от отбора на Мерцедес.

Споменавайки световните титли, няма как да подминем 14-тото място, върху което фигурира името на Себастиан Фетел. Германският пилот, мигрира във Ферари преди три сезона, след като прекара 6 години в Ред Бул, спечелвайки 4 световни титли. Неговата заплата сe равнява на тази на Хамилтън ($38 млн.), но бонусите от само $500 000 го изпращат 4 позиции по-назад в класацията.
Няма да бъде учудващо, ако Себ оглави по-ниските позиции през следващата година, тъй като настоящият сезон във Ф1 се развива добре за него и отбора му. Червените имат реален шанс този път да спечелят титлата – нещо което не се е случвало почти десетилетие… Все още е рано да се предполага, обаче.

20-ти в списъка на Форбс за най-скъпоплатени спортисти и трети от автомобилните пилоти се нарежда Фернандо Алонсо с $36 млн. спечелени през последната година в отбора на McLaren-Honda. След него на 97-мо място, класаията на най-скъпоплатените автомобилни пилоти затваря състезателят от НАСКАР Джими Джонсън. Неговите приходи се равняват на $21,8 млн. – повече от заплатата на всеки един от останалите пилоти на Формула 1.

Изключвайки гореизброените звезди на Формула 1, нито един състезател в шампионата не печели 8-цифрена сума – нито новият съотборник на Хамилтън – Валтери Ботас, нито леденият Райконен, нито двамата пилоти на Ред Бул – Даниел Рикардо и Макс Верстапен, за които е известно, че получават от червените бикове по-малко от колкото в другите отбори биха им плащали.


ТОП 10 на класацията на най-скъпоплатените спортисти изглежда така:

1. Кристиано Роналдо – футбол ($93 млн.)
2. Леброн Джеймс – баскетбол ($86.2 млн.)
3. Лионел Меси – футбол ($80 млн.)
4. Роджър Федерер – тенис ($64 млн.)
5. Кевин Дюрант – баскетбол ($60.6 млн.)
6. Рори Макълрой – голф ($50 млн.)
7. Андрю Лък – американски футбол ($50 млн.)
8. Стефан Къри – баскетбол ($47.3 млн)
9. Джеймс Хардън ($46.6 млн.)
10. Люис Хамилтън – Формула 1 ($46 млн.)