садик хан

Кметът на Лондон Садик Хан смята, че трябва да бъде забранено движението на автомобили в близост до училищата, с цел да се намали токсичността на въздуха в районите.

В интервю пред The Times, Хан сравнява действията на днешните политици с тези преди 50 години, когато се е знаело за вредата от тютюнопушенето, но не са се взимали никакви мерки за забраната му.

„Причината да съм толкова ядосан и това да е приоритет за мен е, че научните доказателства са неуспорими и все пак изглежда, че правителството пренебрагва въпроса.“ – казва Лондонският кмет.
„Преди 40-50 години установихме, че пушенето е вредно и въпреки това предците ни не предприеха никакви действия. Сега знаем, че изгорелите газове от автомобилите замърсяват въздуха със смъртоносни вещества и отново не се прави нищо по въпроса.“

Според скорошно проучване във Великобритания десетки хиляди деца в училищата са изложени на нива на замърсеност на въздуха доста по-високи от позволените в закона. Oсвен това докладът заключва, че около 9000 ранни смъртни случая в Лондон всяка година, са причинени от мръсния въздух.

В някои части на Лондонското сити и квартал Camden тряфикът вече е забранен по определени улици. Садик Хан се надява това да се случи и в останалите 30 области.