Легендата на Formula 1 Ники Лауда почина на 70 години

Ники Лауда

Иконата на Formula 1 Ники Лауда почина на 70 години, потвърди семейството му.

В изявление, направено от семейството на Лауда, се уточнава, че пилотът е починал в понеделник, обграден от семейството си. Австриецът претърпя трансплантация на бял дроб преди осем месеца.

В съобщението се цитира за „неговата неуморна жажда за действие, неговата прямота и смелостта. Модел за подражание и ориентир за всички нас, той беше любящ и грижовен съпруг, баща и дядо далеч от обществеността, и ще липсва много. „

Ники Лауда

Лауда спечели титлите във Formula 1 през 1975, 1977 и 1984 г. Никога няма да се забрави почти фаталния инцидент на пистата Nurburgring през 1976 г., който го беляза с тежки изгаряния.

Австриецът остава ключова фигура в спорта през последните години благодарение на ролята си на председател в екипа на Mercedes-AMG Petronas от 2012 г. насам.

Лауда прави своя дебют във F1 през 1971 г. с екипа на March и след като натрупа впечатляващи резултати, накрая се озова във Ferrari през 1974 г. Той си осигури първата титла през следващата година.

Ники Лауда

Всички се възхищаваха на смелостта му, която беше най-силно изразена след катастрофата на Nurbugring, където той беше заклещен в горящия си болид и претърпя тежки изгаряния и увреждания на белите дробове. Всеки би се замислил за оттегляне от спорта. Вместо това той се завръща на пистата само шест седмици по-късно за Гран При на Италия.

Биргит Вецингер бе половинката на Ники Лауда, като двамата имат двама наследници – Миа и Макс Лауда.

Ники Лауда