Легендарният Ейдриън Нюи ще помогне в разработването на Aston Martin Valkyrie Le Mans

Ейдриън Нюи

Aston Martin потвърди, че главният дизайнер на F1 Ейдриън Нюи, който в момента ръководи Red Bull Racing, ще играе основна роля в развитието на състезателния автомобил Valkyrie.

„Той е първоначалният архитект на Valkyrie и стандартът, който е определил за пътната кола, винаги е бил, да е по-бърз от LMP1, така че естествено той е замесен“, каза шефът на Aston Martin Анди Палмър.

Докато обсъждаха процеса на привеждане на Valkyrie в съответствие с новите регламенти за Световния шампионат по издръжливост, Палмър посочи, че всъщност това е по-скоро по-слаба версия на уличния автомобил, отколкото стъпка нагоре.

„Състезателният автомобил Valkyrie е развитие на пътната кола – всъщност това е по-скоро де-настройка, има по-малко мощ, по-малко скорост. Базовата кола е способна на много повече.“

Шосейният Aston Martin Valkyrie ще използва атмосферен 6.5-литров V12 от Cosworth, съчетан с електрическа система на Rimac за комбинирана мощност от 1160 к.с.

Автомобилите, които ще се състезават в новия хиперкар клас на WEC, ще бъдат ограничени до 750 к.с., постигнати чрез хибридно предаване или нехибриден задвижващ механизъм. Остава да видим дали състезателната Valkyrie ще използва електрическа система, но имаме потвърждение, че 6,5-литровият V12 ще задвижва автомобила, макар и в понижено състояние.

Палмър ще даде детайли как ще участва партньора от Formula 1, Red Bull Racing в състезателната програма на Valkyrie, въпреки че участието на Нюи е показателно.