краш тест

Драматично видео от краш тест на автомобили с 20 годишна разлика показва как са се развили технологиите предпазващи пътниците.

Euro NCAP разпространи драматичните записи, на които ясно се забелязва ползата от развитието на технологииите. В теста с челен удар при 64 км/ч компанията използва Rover 100 от 1997 г. и последен модел Honda Jazz.

„Където и да седите в Rover 100, новините ще бъдат лоши за вас“ –казва Матю Авери от Euro NCAP „При челен удар с 64 км/ч вие най-вероятно няма да можете да ходите вече.“
Пътниците в Honda-та биха се разминали само със синини.

За последните 20 години смъртните случаи от пътни инцденти в Англия са намаляли от 3599 до 1732 за година, а с 40% са се редуцирали инцидентите с пешеходци и мотористи. Въпреки това, Програмата за оценка на нови автомобили – Euro NCAP искат да подобрят още резултатите, като накарат автомобилните производители да инсталират автономна система за аварийно спиране (AEB) във всичките си базови модели. Смята се, че така могат да се предотвратят около 2700 сериозни наранявания от катастрофи всяка година.

През 2018 г. ще се въведе и нов тест, оценяващ Lane Assist системите, които поемат управлението над превозното срество с цел да се избегне евентуален инцидент. Това ще подобри произшествията на пътните възли и ще опази живота на много пешеходци и велосипедисти.