Красивата, но критикувана ALPINA V8 Roadster

ALPINA V8

Макар и забележителен, BMW Z8 никога не получи похвали за динамиката си на шофиране. Всеки би се влюбил от начина, по който изглежда Z8 отвътре и отвън, но критиките винаги са били насочени към представянето и поведението. Същото може да се каже и за ALPINA V8 Roadster, който е базиран на Z8. Но дали и този модел заслужава тази критика? Днес нещата изглеждат по-различни.

Jalopnik ще ни отговорят на въпроса, като тестват ALPINA V8 Roadster на пистата на BMW Performance Driving School в Спартангбург, Южна Каролина.

Една от ключовите точки за автомобила е да се говори за критиката. Още при пускането си на пазара, най-известният критик е Джеръми Кларксън. Той признава, че колата е красива, но е силно разочарован от неспособността си да управлява динамично спортно изглеждащ автомобил. Дори не е толкова удобна, колкото би трябвало да бъде казва Кларксън.

ALPINA V8

Въпреки това, според Raphael Orlove от Jalopnik, ALPINA V8 Roadster е доста добра за шофиране. Нейният V8 е фантастичен и създава приятен шум, усещането е страхотно и се справя по-добре, отколкото може да се очаква. Едва ли можем да съдим за мнението от един тест на перфектна писта под зорките погледи на хората от BMW. Ние наистина харесваме модела и силно се надяваме отзивите да са реални.

Трудно ще разберем кое измежду двете мнения е по-правилно, защото в света има едва 555 ALPINA V8. Основната разлика с Z8 модела е наличието само на автоматик и различен V8 агрегат. Това е 4.8-литровият от E39 B10 V8 S. Мощността е понижена до 375 к.с., а въртящият момент е по-висок – 519 Nm. Окачването е по-меко, а гумите достигат до 20 инча. Интериорът пък се възползва от мека напа кожа. Всичко това е с цел подобрение на комфорта.

Цените днес достигат 6-цифрени стойности. И едва ли ще тръгнат надолу в бъдеще. Хубаво е все пак да чуем и едно положително мнение за автомобила, тъй като той очевидно е специален.