Край със Subaru WRX STI в Европа

WRX STI

Subaru Германия обяви, че производството на WRX STI за европейския пазар ще бъде преустановено в началото на лятото на 2018 г.

В резултат на това, 2018 WRX STI ще бъде последният модел на спортния седан, отбелязвайки края на дългата 17-годишна традиция в Европа.

В изявление изпълнителният директор на Subaru Германия Кристиян Финеа заяви, че стриктните регулации за вредни емисии на континента правят невъзможно продължението на STI.

WRX STI има дълга и успешна история в моторните спортове и се радва на малка, но лоялна фен база. Все по-строгите норми за емисиите в Европа правят условията за такъв класически атлет по-трудни, поради което производителят решава да спре производството.

„От началото на лятото на 2018 г. няма да се произвеждат нови модели за европейския пазар, но продажбите ще се удължат най-малко до края на 2018 г. чрез предварителни поръчки. Разбира се, искаме да дадем на четирикратния победител в  24 часа Nürburgring Nordschleife подходящо сбогуване, като в момента се разработват подробности“, каза Финеа.

Въпреки популярността си по целия свят, WRX STI никога не се е радвал на големи продажби в Германия. Всъщност марката е продала само 859 модела от 2011 г. насам.

Миналата седмица Subaru обяви бъдещето на WRX STI на други пазари. Възможно е моделът от следващо поколение да приеме някаква форма на електрификация.