dodge challenger Demon

През последната седмица отвъд океана се води ожесточена битка с мускули, пренесена на едно ново ниво, непознато досега в автомобилния свят – духовното. Или поне на думи…

Само преди дни Chevrolet или по-конкретно тунинг ателието на Джон Хенеси призоваха на бял свят спасителя Chevrolet Camaro ZL1 The Exorcist, чиято мисия е да пребори злият Dodge Challenger SRT Demon. Както знаем от хорър филмите, обаче, демоните и чудовищата винаги се оказват по-жилави и по-силни отколкото сме очаквали, а новият огнедишащ звяр на Dodge изобщо не е изключение.

dodge drag
Нека оставим приказките настрана и да преминем към фактите свързани с драг чудовището Challenger SRT Demon, който в момента е един от най-обсъжданите представители на автомобилното изложение в Ню Йорк.
Демонът има цели 840 к.с. произлизащи от 6.2-литровия Hemi двигател с компресор. Ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.3 секунди, при което тялото ви потъва в спортната седалка с натоварване от 1,8 G. За изминаването на 400 метра от място са нужни само 9.6 секунди, което го превръща в една от най-силните заводски машини за драг състезания.

dodge challenger srt demon
Голяма част от заслугите за изброените по-горе числа, заслужава да получи иноватиената система за охлаждане на входящия въздух liquid-to-air, която пренасочва дейността на климатика към всмукателния колектор, когато преминете в режим „Drag“. От компанията казват: „Двигателят започва да работи, всякаш поема студен въздух от Аляска, дори на пистата да е горещ летен ден“. 

Освен че скоростната кутия е оптимизирана с цел по-бързо ускорение, същото се отнася дори за окачването. Предните пружини са по-меки с 35%, а задните с 28%, за да може при старт центърът на тежестта да се пренесе по-бързо върху задната ос, въпреки, че това би попречило на шофирането в завои. Но на кой му пука, нали при ускорение изпитвате 1.8G натоварване!
Между другото, това е първата в света серийна кола, която се предлага с тунинг адаптивно окачване, включващо настройки за Драг рейсинг. Технологията на амортисьорите е дело на Bilstein и позволява избор на твърдост и реакции на окачването в доста широк диапазон.

dodge challenger srt
Друг интересен факт за Dodge Challenger SRT Demon е, че той има фабричен газов инжекцион. Но позволете да ви обясним по-конкретно, ако вече не сте затворили страницата. Системата при Демонът е такава, че имате възможност да превключите на състезателно гориво или газ, когато стъпите на стартовата линия, след което отново да преминете на 100 октана бензин.
Освен „по-агресивното“ гориво, за победата ще ви помага и „попътният вятър“ на огромния 2,7 литров комресор, който в нормален режим работи на 1 бар налягане.

За да добиете представа наистина колко силно специализиран в състезанията е Dodge Challenger SRT Demon, ще ви разкрием нещо, което самата компания пазеше в тайна до сега. Фирмата предлага опция да ви вземе пасажерските седалки, ако целите олекотяване на купето, след което можете да си ги откупите обратна за $1 всяка. Луда работа, а?

6.2 hemi
Друг факт е, че колата може да постигне максимално налягане в компресора си в рамките на 1.8 метра след старта. Това става възможно благодарение на специална система за Launch Control, която поддържа високо налягане в тръбите при празен ход, а след като смачкате десния педал, получавате резерв от тяга.

Хората казват, че доброто винаги побеждава злото, но в случая на Challenger Demon и Camaro The Exorcist победата може да я отсъди единствено хронометъра. А ние сме сигурни, че двамата ще ги видим на ринга съвсем скоро!