константин маршавелов

Пилотът на отбор АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” – Пловдив Константин Маршавелов публикува отоврено писмо към Управитения съвет на БФАС а отказ от продължение в тазгодишния Национален шампионат „Затворен маршрут“ с осаващи етапи на писта Дракон и писта Серес (Гърция).

Причините за отказа на трикратния шампион за 2013, 2014 и 2017 година са предубеденото лично отношение на съдийския състав на федераията, нарушаване на нормативната уредба и толерирането на определени състезатели.

Ето го и писмото (без редакции) публикувано на личната страница на пилота:

 

НА ВНИМАНИЕТО НА
Управителния съвет на БФАС.

НА ВНИМАНИЕТО НА
Спортните медии в страната.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

Константин Маршавелов, пилот на АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” – Пловдив.

Уважаеми дами и господа,

Днес съм принуден да обявя едно изключително тежко за мен решение, а именно да не продължа участието си в Националния шампионат „Затворен маршрут“ за 2018г. По този начин отказвам да защитя титлата си на шампион от миналогодишното първенство и няма да стартирам в оставащите две състезания – Писта „Дракон“ и Писта „Серес“ (Гърция). Благодаря на отбора ми – АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ”, че безапелационно уважи волята ми и застана зад мен без никакви колебания.

Причината за този безпрецедентен отказ от предстоящите състезания, какъвто не е правен от друг български автомобилен състезател, е крайно тенденциозното и предубедено лично отношение на съдийския състав, който безцеремонно и в нарушение на всички спортни правила ме лиши от заслужена победа в изминалия последен IV-ти кръг от НШЗМ – „Писта Стара Загора“, който се проведе на 15-16.09.2018г. на писта „Дракон“, с. Калояново.

Изопачавайки фактите, тълкувайки едностранно и крайно предубедено разпоредбите на цялата нормативна уредба на БФАС, спортните комисари за пореден път несправедливо ме дисквалифицираха, за сметка на толерираните от тях състезатели. Това не е случайно, а е третият пореден случай, в който спорове, по подадени протести от определени състезатели срещу мен и разгледани от определени комисари, се решават без каквато и да е аргументация, в разрив с действащата нормативна уредба и етични норми на БФАС. Споровете не се разрешават като се разглеждат реалните факти и показаното на трасето по време на състезанието, а се решават с помощта на лист и химикалка след него.

Без да обсъждам арогантното и безпардонно поведение на въпросните комисари, приемам поведението им, като открита и изключително цинична подигравка, не само с моя личен труд и този на отбора ми, но и като цяло с автомобилния спорт и всички негови фенове.

Считам, че при подобни условия и с цинично и грубо погазените спортни норми, моето участие в НШЗМ е далеч под достойнството ми. АСК ”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ” се състезава от любов към автомобилния спорт, като вярваме, че в този спорт нещата трябва да се решават на пистата от състезателите спрямо постиженията им, а не от комисари/чиновници с двойни стандарти.

В оставащото време до края на сезона ще продължа работата си по втория сезон на Проекта за едномарковия шампионат „Енеос Къп“, както и по изграждането и възпитанието в истинския дух на реално спортсменство и уважаване към правилата на млади и перспективни пилоти.

Пловдив,26.09.2018г.

Константин Маршавелов 
Пилот на АСК”КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ”
Трикратен шампион на България в НШЗМ за 2013, 2014 и 2017г.