Компактният електрически Mercedes-Benz EQA ще се произвежда във Франция

Mercedes

Mercedes-Benz подготвя не едно, а две предприятия за производство на електрически автомобили. Единият е в Зинделфинген, а компанията ще изгражда електромобили и в своето съоръжение в Хамбах.

Последното е открито във Франция през 1997 г. от тогавашния президент Жак Ширак и федералния канцлер Хелмул Кол. То има повече от 800 служители и е натоварено с производството на Smart ForTwo.

Заводът скоро ще получи инжекция от 500 млн. евро, за да се подготви за сглобяването на компактен електрически автомобил на Mercedes-Benz под марката EQ. Парите ще бъдат изразходвани за изграждането на нови съоръжения, включително ново звено за каросерии, и за преустройство на инфраструктурата на обекта.

Основният камък вече е положен, тъй като Дитер Цетче, шеф на Mercedes-Benz Cars и председател на Управителния съвет на Daimler AG, се срещна с френския президент Емануел Макрон в Елисейския дворец в Париж.

След срещата Цетче каза: „Преди 20 години стартирахме немско-френски проект с продукцията на Smart в Хамбах. Сега ще направим следващата стъпка и за първи път в повече от 100-годишната ни история ще пренесем продукцията на Mercedes-Benz във Франция. С компактния модел EQ от Хамбах, ние продължаваме нашата електрическа инициатива.“

„Подготовката за новия модел в Хамбах ще започне скоро“, разкриват от Mercedes, без да посочват точна дата.

Преглед от концептуалния EQA на автомобилното изложение във Франкфурт през миналата година показва, че компактният електрически модел ще бъде част от сериозната офанзива на изцяло електрически автомобили под марката EQ, която ще включва повече от 10 модела, пуснати до 2022 във всякакви размери и форма, от Smart до големи SUV-ове.

Водещ ще бъде EQC, електрически кросоувър на батерии, който ще бъде произведен през 2019 г. в Бремен, а скоро след това от BBAC – съвместно предприятие на Daimler-BAIC.

Освен базираните в Бремен, Зинделфинген и Ращат в Германия, Хамбах във Франция и BBAC в Китай, автомобилите с марката EQ ще бъдат произведени и в завода на Mercedes в Таскалуса, САЩ.