Колко струва един болид от Formula 1?

Ако сте се питали често, колко ли струват най-бързите състезателни коли на писта в най-високото ниво на моторспорта, сега ще получите отговор.

Всички си мислим, че цената е много висока, но така и нямаме представа. Гледаме без жал как се разбиват носове, крила и окачвания по тесните завои на някои писти, но никога не сме си задавали въпроса колко струва ремонтът. След няколко часа или на другия ден имаме възстановена и готова за битки кола. Всичко изглежда като да е с магическа пръчка. Но не е точно така.

Който и да питате за цената на болид от Formula 1, ще ви каже, че или не знае, или предполага, че е много. 1, 2 или 3 милиона може би. Не! 6 милиона паунда. Какво получаваме за тази цена ли? Сега ще разбием цената за отделните компоненти.

Започваме с най-чупената част от пилотите в хода на състезанията – носът. Предното крило излиза около 150 000 паунда. Продължаваме с гладкия под, в който има даже дървена летва в най-долната си част. Стойността му е само 58 000 паунда. Скоростната кутия, която е изградена от карбон и титан и позволява превключване на предавка за 0.05 секунди струва 750 000 паунда. Изглежда невероятна сума, но отборите трябва да използват една и съща кутия в 5 последователни състезания, иначе търпят наказания.

Телеметрията, която предава хиляди гигабайти информация по време на тренировки, квалификации и състезания също не е никак евтина. Целият софтуер възлиза на 74 000. Воланът, който така лекомислено понякога пилотите хвърлят в изблик на ярост е може би най-евтината част – 50 000 паунда. Монококът на болид от Formula 1 идва с една хубава закръглена сума – 1 милион паунда. Задното крило струва 94 000 паунда, докато ауспухът е 172 000. Спирачките, които са толкова важни, за да не изпотроши пилотът тази скъпотия са 149 000 паунда. И достигаме до най-скъпата част от болидите – двигателят. Неговата цена е умопомрачителните 3.5 милиона паунда. Сега само ако се замислим колко задвижващи единици съсипаха от Honda в последните години свят ще ни се завие.

Всеки сет гуми възлиза на 1300 паунда, което е направо смешно. Все пак въпреки всички регулации, все още се харчат по няколко чифта на състезателен уикенд.