spacex

Към днешна дата летящите коли са все още само част от фантазията ни, но не е тайна, че собственикът на Tesla и SpaceX Илон Мъск има доста разчупена такава. Буквално преди ден неговият личен автомобил Tesla Roadster първа генерация полетя директно към Космоса и то не с какво да е, а с ракета на собствената му космическа компания SpaceX.

Колата пое по своя дълъг път към Марс прикрепена за борда на новата Falcon Heavy ракета, която компанията определя като най-мощната в света до момента. Според инженерите тя е способна да носи до 64 тона товар благодарение на 27-те двигателя Merlin разпределени в три тела, две от които вече са използвани в предишни мисии.
Зашеметяващото е, че след като приключи мисията си, буустерите (двигателите) на ракетата успешно кацат обратно на Земята, готови да се използват за следващи полети. Иновация, която за първи път виждаме в компанията SpaceX.

Основната цел на проведения тест е да се установи дали дизайнът на ракетата позволява транспортирането на хора в Космоса. Успехът след пробния полет е поредната стъпка към главната идея на Мъск – изпращане на човек до Луната и Марс.