Кой би посмял да направи Audi A8 пикап?

A8 пикап

Още със стартирането си през 1994 г., флагманът на Audi – A8 се предлага само като седан в конфигурации на къса и дълга база.

За разлика от S-Class на Mercedes-Benz, A8 никога не е произвеждал като купе или кабрио. Вече се говори за версия на сегашното поколение, съперничеща си с Maybach, която може би ще се казва Horch.

Автомобилният производител показва концепцията Avantissimo през 2001 г., която по същество е A8 комби. За съжаление, изумителният концепт никога не е реализиран, въпреки че показва стила и технологията на луксозния седан от второ поколение. През годините има няколко независими опита за изграждане на А8 комбита, най-скоро от Castagna Milano. Но A8 пикап? Не знаехме досега!

Вижте най-вероятно единственото Audi A8 пикап от първо поколение. Този автомобил има много интересна история, споделена от неговия собственик Стив. Ето как се ражда идеята за този невероятен проект.

Той притежава колата около десет години, но когато продава пикапа си, той внезапно осъзнава, че спешно се нуждае от друг.

„Затова разговарях с един мой приятел за идеята, но той мислеше, че съм напълно луд. Дотогава вече бях започнал работа с ъглошлайфа!“ – казва Стив. „Имаше само един проблем: всички Audi A8 имат каросерия от алуминий.“

Това обаче не се оказва голямо препятствие за Стив. „Тъй като колата беше изцяло алуминиева, имах местна компания, която да завари вратите и багажника, а останалите панели, направихме от алуминий и залепихме, както са направили и в завода,“ казва собственикът.

Може би най-откаченото нещо в цялата работа е, че преобразуването отнема само шест дни – колата е трябвала спешно все пак.

Имайки предвид обстоятелствата, намираме, че крайният резултат е абсолютно уникален. Би трябвало пикапът да е доста бърз, тъй като емблемата 4.2 quattro означава, че има 296 к.с. от атмосферния си V8, който е свързан с 5-степенна автоматична трансмисия и AWD система.