Кога да очакваме Aston Martin DB11 Zagato

Като гледаме как Aston Martin и Zagato яростно атакуват пазара, скоро очакваме поредна съвместна разработка. Тя ще бъде базирана на DB11.

Връзката между британската компания и италианския производител на каросерии датира още от 60-те години. Двете си сътрудничат при направата на DB4 GT Zagato, която си остава една от най-красивите коли, създавани някога.

След пауза от близо 25 години, отново бяха събрани и насочени усилия към по-ръбатия V8 Vantage Zagato от 1985 г. През 2002 г. се появи пък DB7 Zagato. В последно време двете компании работят доста. През 2011 г. ни беше представено V12 Zagato, базирано на Vantage, три ексклузивни бройки от Centennial през 2013 г. и Vanquish Zagato от миналата година. При последния модел бяха разработени купе, кабриолет, speedster и shooting-brake версии.

Шефът на Aston Martin Анди Палмър заяви, че за нов проект между британците и италианците ще минат няколко години. Новият проект ще бъде на платформата на DB11, но не означава, че ще бъде директно свързан с модела.

Архитектурата на DB11 е предназначена да се използва в новото поколение на Aston Martin. Тя ще се използва при следващия Vantage и заместникът на сегашния Vanquish. Ще трябва да почакаме, за да видим в каква посока ще се насочаст от Zagato. Сигурни сме, че крайният резултат ще е превъзходен и ще се продаде много бързо.